De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘t Ligt voor het rapen
Antwerpen, Cultuur, Kunst, Antwerpen Noord -

‘t Ligt voor het rapen

woensdag 10 november 2010 15:23
Spread the love

Laat je niet misleiden door de titel van dit blogstukje: die slaat niet op de drugs die Mr. Dewinter op het De Coninckplein gevonden zou hebben… 

‘t Gaat over iets heel anders. Wanneer je tijd hebt om rustig rond te kijken, dan spot je er onnoemelijk veel: de etalages met stapels exotische stoffen, de doe-het-zelf-winkeltjes met belachelijk goedkope verf en materialen, de voedingsshops met zeldzame producten van overal ter wereld. Ik loop er op een zeldzame vrije dag wel eens langs, en dan beginnen mijn vingers te jeuken. De creatieveling die in onze buurt rondloopt en hier geen onuitputtelijke dosis inspiratie vindt, moet nog geboren worden. 

Het is er ook aan te zien: op ‘t Noord wonen zoveel mensen die hun creatieve talenten met veel enthousiasme loslaten op hun omgeving. Lösgehen! Ze zijn met zovelen. Newbie in the neighbourhood Aranka (van de blog ‘2060 rocks!’) haakt eigenhandig een prachtig mandje uit paarse stof. Kathleen en Marietje snuffelen in de buurt naar oude schoolstoeltjes, kopjes en lampen en toveren ze voor hun (web)winkel Noordt om tot vrolijke spullen die iederéén in huis wil. De jongedame van de stoffenwinkel in de Gummarusstraat maakt prachtige gordijnen, perfect op maat. Sinds kort te bekijken in mijn slaapkamer. 

Koken en cafétheater

Bij Food For Foodies op het De Coninckplein kan je kookworkshops volgen. Geen “vegetarisch koken in 30 minuten” of “desserts voor beginners”, wel “Populair Amerikaans”, “De Bengaalse keuken” en “Hartverwarmend Afrikaans”. Ze nemen je ook mee op wandelingen door de buurt, op zoek naar exotische ingrediënten uit -om zomaar lukraak iets op te noemen- Iran, Rusland, Marokko of Spanje. 

We hebben twee cafétheaters, Theater Peg en het Seeftheater. Je kan er de acteurs nog diep in de ogen kijken. We hebben een eigen goeie ouwe cinema, Filmhuis Klappei, zo eentje met roodfluwelen klapstoeltjes en hoop en al vijftig plaatsen. We hebben een designcenter, De Winkelhaak. Wat daar gebeurt weet alleen de goedgeïnformeerde yuppie, maar naar ‘t schijnt gebeuren er wel degelijk creatieve dingen. 

Fietsschroot

In het pakhuis van circusschool Ell Circo d’ell Fuego op den Dam wordt gejongleerd, gedanst, gerold, gebalanceerd, geklommen en gejongleerd. Elise en Jens knutselen in de Constitutiestraat gebruiksklare en toffe fietsen ineen met stukken fietsschroot, schilderen ze met de hand en maken er een uniek vervoersmiddel van. 

Om maar te zeggen: ik denk dat ik niet alleen ben wanneer ik oranjegoude organzastof zie liggen en begin te dromen van mysterieuze oosterse gordijnen in mijn appartementje, wanneer ik in de wok experimenteer met Chinees vijfkruidenpoeder, hoisinsaus en rijstwijn, wanneer ik een houten tijdschriftenbakje red van het groot huisvuil en er in gedachten al kronkelende moorse motieven in zit te kerven. 

Van Gogh

Dit is de wijk met de ziel van Willy Vandersteen, de wijk van Suske en Wiske. Dit is de wijk van Panamarenko en zijn vliegeniersbeeldje, met de naam die we maar moeilijk kunnen onthouden. Dit is de wijk van kunstenaar Jan Fabre, van oud-journalist en oud-politicus Tuur Van Wallendael, van kleinkunstenares Els De Schepper en van actrice Janine Bisschops. Zelfs Vincent Van Gogh heeft hier gewoond, in de Lange Beeldekensstraat achter mijn hoek. Echt waar!

Ik twijfel al een tijdje of ik die fleurige kitsch plastic bloemen van de Turkse winkel in de Gummarusstraat aan het stuur van mijn fiets zou hangen. Het tijdschriftenbakje staat er al enkele weken. Aan inspiratie is hier overduidelijk geen gebrek, aan tijd… Da’s een ander verhaal. 

take down
the paywall
steun ons nu!