De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Syrië: Amerikaanse sancties zonder onafhankelijk onderzoek gebeurtenissen
Leger, Iran, Moskee, Verenigde Naties, Syrië, Extremisten, Amerika, Wapens, VN-Mensenrechtenraad, Saudi-Arabië, Deraa, Arabisch, Aljazeera, Dissidentie, Wapensmokkel, Joshua Landis, Daraa, Lattakia, Saad Hariri, Hariri, Chaos -

Syrië: Amerikaanse sancties zonder onafhankelijk onderzoek gebeurtenissen

zaterdag 30 april 2011 06:07
Spread the love

Het is opmerkelijk met welke snelheid Amerika en het westen sancties nemen tegen Syrië en Iran. Zelfs een onafhankelijk onderzoek door de VN-mensenrechtenraad naar de gebeurtenissen in Syrië wil president Obama niet afwachten. Daarentegen, in het geval van Israël, pleegt dit land al zes decennia agressieve aanvallen tegen Palestijnse burgers, maar is er nooit of te nimmer sprake van enige sancties. Het westen blijft handelsakkoorden afsluiten, zelfs met het Israëlische leger en de geheime dienst Mossad die verantwoordelijk zijn voor honderden buitengerechtelijke executies.

“Geen dissidentie in het Syrische leger

Volgens de krant Al-Watan, die in privé-handen is, is er niets van aan van dissidentie in het Syrische leger, maar is dit een gerucht dat wordt verspreid door de buitenlandse media om de eenheid in het leger en het land aan te tasten.

Ook Manjoor-Generaal op rust, Mohammad al-Rifai, verklaart dat beweringen van verdeeldheid in het Syrische leger geen enkele basis van waarheid hebben.

De Arabische nieuwszender Aljazeera blijft een werkinstrument van de prins van Qatar met vaak subjectieve informatie over het regime in Syrië, het aantal doden en gewonden en de beschrijving van de gebeurtenissen. Meermaals werden oude beelden en valse getuigenverklaringen naar voren gebracht om Syrië schade te berokkenen.

Wapensmokkel uit Libanon, Jordanië en Irak

Vanuit Libanon, Jordanië en Irak worden grote hoeveelheden geavanceerde wapens, waaronder bommen, machinegeweren en gesofisticeerde communicatie-apparatuur Syrië binnengesmokkeld aldus WorldTribune.com van 28 april 2011. De gerenommeerde Amerikaanse Syrië-expert, Joshua Landis, net als Syrische en Libanese bronnen bevestigen dit.

Syrië-kenner Joshua Landis

Joshua Landis schrijft ondermeer: “Sectarian Sunnis in Syria would find it easy to smuggle in weapons from Jordan or Lebanon or simply to reverse the smuggling routes into Iraq’s Anbar province”.

En verder: “The opposition leadership has already been able to smuggle loads of satellite phones and electronic equipment in to reinforce their activists inside the country. Smuggling arms will not be hard. The Syrian government has reported stopping several truck loads of arms being smuggled in from Iraq already. Both Lebanon and Iraq are awash with arms and the smuggling routes between them and Syria are well traveled. The Gulf will be a source of money and support”.

Extremisten in Daraa en Lattakia

Syrische veiligheidsagenten konden diverse leveringen onderscheppen en talrijke leden van extremistische cellen oppakken die explosieven bij zich hadden of schoten op burgers. Zij getuigen dat sheikh Ahmad al-Sayasneh in Daraa hen zware wapens bezorgde en martelaarschap beloofde voor het aanvallen van regeringstroepen. Ook in andere Syrische steden worden wapens uitgedeeld aan jongeren om een jihad te beginnen tegen burgers en het Syrische leger (SANA, 27-28 april 2011).

De wapens uitgedeeld in de Khaled bin al-Walid moskee in Lattakia werden gebruikt om een lokale bus te stelen en nadien een aanval tegen het lokale politiebureau uit te voeren, politieagenten te doden en nog meer wapens buit te maken. De bendes aldaar staken eveneens het treinstation in brand en richtte net als in andere Syrische steden wegblokkades op.

De Syrische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bashar al-Jafari, overhandigde de VN een lijst met de namen van 51 officieren en soldaten die werden gedood door gewapende groeperingen in zijn land. 295 veiligheidsagenten raakten gewond sinds de onrust uitbrak in Syrië.

Saudi-Arabië en Hariri

Meerdere getuigen wijzen op de betrokkenheid van Saudi-Arabië en de Libanese Future Beweging van Saad Hariri in de protesten tegen de Syrische president en de onrust in diens land. Rafiq Lutf van de Arabische Journalistenunie ontdekte dan weer dat er speciale chatkamers op de Amerikaanse webstek Paltalk actief zijn. Daar worden films van pro-Assad betogingen van andere slogans en geluid voorzien en doorgespeeld als “grote betogingen tegen de Syrische president”. Een handvol prominente figuren verspreid gefabrikeerde video’s en getuigenissen aan Arabische satellietzenders en sociale media. Deze ‘Sajed’, ‘Anas Bin Malek’ en ‘Ahmed al-Souri’ geven een hele lijst met precieze instructies hoe legereenheden te saboteren, te betogen, de media te beïnvloeden, wegblokkades op te richten en water en elektriciteit af te sluiten om algemene chaos te veroorzaken. Ook zijn er aanbevelingen om op auto’s te schieten en geruchten te verspreiden over ontevredenheid binnen het leger en de autoriteiten. Binnen dezelfde webstek wordt actief opgeroepen tot valse getuigenissen op Aljazeera en andere zenders en het massaal sturen van berichten naar Syrische veiligheidsinstanties, bestuurlijke directies, ziekenhuizen en een aantal bekende figuren in de Syrische samenleving. En ze begonnen oproer te zaaien op verschillende manieren. Zo werd ook de politie gebeld om middernacht en hen valse nieuws bezorgd.

VN-mensenrechtenraad

Het zou goed zijn om deze zaken nauwgezet te onderzoeken. Alsook zou de VN-mensenrechtenraad moeten nagaan wie de opdracht geeft om zware wapens Syrië binnen te smokkelen om daar massaal chaos te veroorzaken. Dit was een logische stap geweest alvorens eenzijdig sancties af te kondigen tegen de Syrische republiek.

# Meer informatie over Syrië kan U terugvinden op: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com

take down
the paywall
steun ons nu!