De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Superbonussen

Superbonussen

zaterdag 18 juni 2011 10:59
Spread the love

De PS heeft een voorstel ingediend om de variabele verloning (lees superbonussen) van de CEO’s maximaal 30% van het vaste loon te laten bedragen. Zoals gewoonlijk vond de VRT onmiddellijk één of andere rechtse professor (in dit geval H. Daems op 16 juni op radio 1 in ‘voor de dag’) om daartegen te protesteren. Wanneer we ook maar iets zouden doen aan die bonussen dan zouden internationale bedrijven hier bij bosjes vertrekken.

Met de professoren in hun ivoren torens is het altijd wat. Als de lonen van de werkmensen te hoog (cfr. de indexdiscussie) zijn vertrekken de bedrijven maar als de bonussen van het rijke profitariaat te laag zijn zullen ze ook vertrekken.

De waarheid is dat die topbonussen moreel onverantwoord zijn op een moment dat België voor de grootste bezuinigingsoperatie uit zijn geschiedenis staat. De oorzaak daarvan ligt juist bij mensen die dergelijke bonussen gekregen hebben en daardoor onverantwoorde risico’s genomen hebben.

Niets daarover echter op radio 1. De journaliste bestempelde het voorstel van de PS als populistisch. Het is symptomatisch voor de VRT, maar bij uitbreiding ook voor het gros van de geschreven pers, dat alle journalistieke integriteit overboord gegooid wordt. Enkel nog de VOKA-standpunten worden in het lang en het breed en zonder enige kritische kanttekeningen in de pers gebracht. Linkse standpunten worden wel (zoals het moet zijn) kritisch benaderd.

Neem nu de indexdiscussie. De VRT en de kranten zijn een angstcampagne beginnen te voeren om de mensen ervan te overtuigen dat ze teveel verdienen en dat ons indexsysteem moet aangepast worden in het nadeel van de werknemers (of wat dacht je?). Ook hier worden weer een aantal rechtse professoren (die zelf een vorstelijk leventje leiden op kosten van de staat) van stal gehaald om die beweringen van VOKA, en andere niet verkozen rechtse (EU)-organisaties ‘wetenschappelijk’ te legitimeren. De professoren die voor het behoud van de index zijn zoals die is komen vanzelfsprekend heel wat minder of helemaal niet aan bod.

Door de commercialisering van de media (incl. de VRT) komen enkel nog de standpunten aan bod van de eigenaars van diezelfde media. We kunnen dus niet meer spreken van journalistiek maar van propaganda zonder enige kwaliteitscontrole.

Onlangs deed een rechter bij het Hof van Beroep te Gent een uitspraak waarin werd gesteld dat bloggers ook journalisten zijn. De man heeft overschot van gelijk. Kritische zin, onderzoek,  dossierkennis en evenwichtige kritische berichtgeving zijn kwaliteiten die in de hedendaagse journalistiek geen enkele rol meer spelen. Als je dan kan lezen en schrijven en dit voor een publiek doet, ben je dus journalist.

Waarom de kranten dan nog elk jaar (zonder voorwaarden inzake kwaliteit en evenwichtigheid) meer dan € 350.000.000 belastinggeld toegeschoven krijgen is me een compleet raadsel. Hetzelfde voor de VRT.

take down
the paywall
steun ons nu!