De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Succesvolle actie tegen wegwerpkledij in Gent

Succesvolle actie tegen wegwerpkledij in Gent

vrijdag 28 augustus 2015 11:39
Spread the love
 Op donderdag 27 augustus hielden actievoerders een bewustmakingscampagne in Gent, waarbij ze voorbijgangers wezen op de onzichtbare defecten van goedkope kleren in confectiewinkels. ‘Kledingmerken willen steeds goedkopere textiel aan de man brengen en daarvan betalen de arbeiders het gelach’, zegt Sara Ceustermans van Schone Kleren Campagne.

Een dertigtal actievoerders van ABVV, ACV, WereldSolidariteit en FOS speelden tijdens het actiemoment een speciaal stukje straattheater. Uit een berg textiel werden de mooiste kleren gekozen. Maar ondanks dat ze er piekfijn in orde uitzagen hadden ze toch een defect: ze werden gemaakt aan een loon waar men niet kan van leven. Voorbijgangers werden betrokken bij het stuk, terwijl vrijwilligers flyers van de nieuwe campagne van Schone Kleren uitdeelden.

Standpunt

“We willen een duidelijk standpunt innemen tegen fast fashion”, zegt Sara Ceustermans van Schone Kleren Campagne, de organisatie die de actie coördineert. Met de term verwijst men naar de goedkope kledij die confectiewinkels in grote getale aanbieden. “Die kleren zijn goedkoop en zien er vaak goed uit, maar de arbeiders in ontwikkelingslanden die de kleren maken werken aan hongerlonen.” Ondanks dat de problematiek vaak de media haalt, zoals met de textielramp in Rana Plaza, is er geen beterschap in zicht. “De textielproducenten schuiven de zwarte piet door. Ze zeggen dat de overheid het minimumloon maar moet optrekken, maar het is een gedeelde verantwoordelijk”, gaat ze verder.

De locatie, aan het begin van de drukke winkelstraat Langemunt, en de periode van de campagne zijn niet toevallig gekozen. Met de komst van een nieuw Primarkfiliaal in Gent en de bijhorende polemiek in de krant De Morgen was het voor de Schone Kleren Campagne hét moment om kooplustigen bewust te maken van de problematiek. “Toch is dit geen actie die specifiek Primark viseert. Het probleem van lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden treft bijna de hele textielsector. De timing leek ons met de opening gewoon optimaal.” ‘s Avonds was er bovendien al langer een documentaire in een uitverkochte Studio Skoop gepland, die dieper ingaat op arbeidsomstandigheden in de textielfabrieken in het Zuiden.

Beter bestaan

De actie kon op heel wat steun rekenen uit vakbondshoek. “Onze sector heeft te lijden onder de oneerlijke concurrentie uit het Zuiden”, vertelt Patrick Leny, vakbondsafgevaardigde van het ABVV en werkzaam in een Vlaams textielbedrijf. “De arbeiders plooien zich er dubbel voor een habbekrats, zodat de grote bedrijven wat meer winst kunnen maken. Als ze die mensen in het Zuiden eerlijk zouden behandelen, kunnen ze een beter bestaan leiden en zal ook de druk op Vlaamse arbeiders uit de textielindustrie afnemen”, vertelt de ABVV’er.

Meer informatie over de eis voor een leefbaar loon voor textielarbeiders vind je op de gloednieuwe campagnewebsite van Schone Kleren Campagne

27 augustus 2015
Auteur: Dries Merre
Contact: Karolien.Debel@fos-socsol.be

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!