De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Stuxnet-computerworm heeft Iraans kernprogramma met twee jaar vertraagd’
Iran, Stuxnet-computerworm, Nucleaire installaties, Bushehr -

‘Stuxnet-computerworm heeft Iraans kernprogramma met twee jaar vertraagd’

donderdag 16 december 2010 12:32
Spread the love

Een complexe computerworm die is ontwikkeld om de controle over industriële installaties over te nemen en in september succesvol de Iraanse nucleaire installaties in Bushehr infecteerde, heeft het Iraanse kernprogramma met twee jaar vertraagd. Dat schrijft de Jerusalem Post, op basis van de uitlatingen van de Duitse computerspecialist Ralph Langer. Die noemt de aanval ‘even effectief’ als een militair ingrijpen, of ‘beter zelfs, want er vielen geen menselijke slachtoffers te betreuren’. Langer noemt Stuxnet de meest ‘geavanceerde en agressieve malware in de geschiedenis’.

De Stuxnet-trojaan maakt misbruik van een gat in het Windows-beheerssysteem van Microsoft om op zoek te gaan naar een type software van Siemens, dat gebruikt wordt om industriële componenten als kleppen en remmen te controleren. Stuxnet kan zichzelf verbergen en wachten op gunstige condities om de componenten nieuwe orders te geven en toe te slaan. Die orders houden meestal het tegenovergestelde in van wat de componenten normaal horen te doen.

Volgens veiligheidsexperts, die de Stuxnet computerworm hebben bestudeerd, is de complexiteit ervan hoogst ongewoon voor een zogenaamde malware en is hij ontwikkeld door een goed gefinancierd en welgeorganiseerd team dat waarschijnlijk werkt in opdracht van een nationale regering (Israël of de VS, volgens Langer).
Nog volgens Langer rest Iran weinig anders dan alle geïnfecteerde computers te vervangen, maar zelfs dan nog zal het land met onderaannemers moeten werken die computers hebben die volledig vrij zijn van het Stuxnet-virus. (FZ)

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!