De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Stuwdammen: verleden en toekomst
Fotografie, Architectuur, Ecologie, Bevolking, Migratie, Duurzaamheid, Landschap, Stuwdam, Alpen, Pyreneeën -

Stuwdammen: verleden en toekomst

donderdag 12 april 2012 15:52
Spread the love

In de 20ste eeuw werden in onze Europese gebergten verschillende stuwdammen aangelegd, die intussen hun nut bewezen hebben. Maar de totale kost die deze constructies meebrengt werd nog nooit in kaart gebracht. Hoeveel personen kwamen zonder huis te zitten en op welke manier? Sommigen zagen hun huis verdwijnen onder het water, anderen werden hun huis uitgejaagd zodat bulldozers ze met de grond gelijk konden maken. Totale dorpen werden overspoeld, afgebroken of verlaten. De architectuur en de tradities van de dorpen gingen verloren en hechte gemeenschappen werden uit elkaar gehaald om elders een nieuw leven te herbeginnen. Een gedwongen keuze zonder de mogelijkheid om terug te keren.

ALPY vzw startte daarom een project over verzonken dorpen in de Alpen en Pyreneeën. ALPY wil met dit project het cultureel verlies ten gevolge van de bestaande stuwdammen beperken, het leed van de slachtoffers en hun nabestaanden erkennen en verzachten en een duurzaam en participatief beleid voor de bouw van stuwdammen in de toekomst ondersteunen.

Met de organisatie van de tentoonstelling Río Susía in oktober 2011 werd een eerste stap in dit project gezet. De bewoners en leden van de Asociación Río Susía kregen via deze tentoonstelling een stem hier in België en daardoor ook aandacht voor hun bedreigd gebied.

In het verlengde van deze tentoonstelling organiseert ALPY in april 2012 een expositie “Spookdorpen in de Pyreneeën” in de gemeente Machelen-Zulte. De expositie loopt nog tot en met 22 april en is gratis toegankelijk op vrijdag, zaterdag en zondag. Meer informatie op de website http://alpyvzw.wordpress.com en op http://www.facebook.com/ALPYvzw.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!