De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Studentencomité voor opvang sans-papiers VUB
Brussel, Daklozen, VUB, ULB, Regularisatie, Sans-papiers, Studentencomité -

Studentencomité voor opvang sans-papiers VUB

dinsdag 22 november 2011 18:03
Spread the love

Studenten van de Vrije Universiteit Brussel hebben een comité opgericht voor de 25 dakloze sans-papiers die de Vrije Universiteit Brussel onlangs onderdak heeft verleend. Sinds vorige week worden de sans-papiers – vooral uit Marokko en Algerije- opgevangen in de lokalen van het Vesalius College op de Triomflaan, waar ze voorzien zijn van onderdak, water, gas en elektriciteit.
Deze groep kan nog tot maart gebruik maken van de lokalen; daarna zal een andere locatie gezocht moeten worden.
Om deze mensen enige logistieke steun te geven en om zijn tolerantie te tonen, heeft een groep studenten de handen in elkaar geslagen.

Bij een eerste inzamelactie, op het getouw gezet door Studiekring Vrij Onderzoek en Amnesty VUB, werden vooral voedsel en kledij verzameld. De sans-papiers slapen echter nog op stukken karton en ook kookgerief is niet voorhanden. Het studentencomité roept de VUB-gemeenschap dus op om haar solidariteit te tonen.
Concreet zullen er verschillende acties op poten worden gezet zoals een debatavond en een sensibiliseringscampagne voor de studenten. De logistieke steun loopt door en voedsel, kleren, kookgerief en matrassen worden nog steeds gezocht en ingezameld.
Ook zal er geld gestort kunnen worden op een rekeningummer en er wordt momenteel een website gemaakt waarop alle info te vinden zal zijn.

De sans-papiers hebben zelf de wens geuit om taallessen Nederlands en Frans te volgen.
Het comité, dat niet uitgaat van een specifieke organisatie of politieke partij, wil tevens het debat openen voor de regularisatie van de sans-papiers. Hun verzoek tot regularisatie werd immers recentelijk afgewezen. Voor het voeren van politieke acties wordt samengewerkt met een gelijkaardige groep studenten van de ULB en morgen wordt besproken welke acties op touw zullen worden gezet.

Voor meer info kan men mailen naar hlemble@vub.ac.be.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!