De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Student-ondernemer op zoek naar fiscaal advies?

Student-ondernemer op zoek naar fiscaal advies?

donderdag 17 november 2016 16:08
Spread the love

Op 1 januari 2017 verandert er zoals op de eerste dag van elke maand en jaar weer een heleboel. Eén verandering in het bijzonder trekt deze keer mijn aandacht. Er komt namelijk een nieuw statuut aan voor de student-ondernemer.

Zelfstandige in bijberoep

Begin juli 2016 heeft de ministerraad immers de oprichting van een statuut voor de student-ondernemer goedgekeurd. Tot op heden sukkelen nog veel jonge ondernemers in hun studententijd – of moeten we zeggen studenten met ondernemersambities – met een statuut als zelfstandige in bijberoep met alle bijhorende fiscale gevolgen. Enig fiscaal advies is hier altijd mooi meengenomen. Als student-ondernemer moet je nu immers bijdragen betalen als een zelfstandige in hoofdberoep als je jaarlijkse inkomsten hoger liggen dan 6.815 euro. Veel studenten worden hierdoor geremd in hun ambitie en ondernemingszin. De Belgische overheid moedigt – bewust of onbewust – ondernemerschap helemaal niet aan op die manier. In Nederland en – ondernemersland bij uitstek – de Verenigde Staten ligt dit helemaal anders. Je kan gerust zeggen dat daar vanuit het beleid ondernemen op alle leeftijden ruim aangemoedigd wordt.

Fiscaal advies voor student-ondernemer

De nieuwe wet over het statuut van student-ondernemer zal van toepassing zijn voor studenten jonger dan 25 jaar die zijn ingeschreven in een van de door Belgische autoriteiten erkende onderwijsinstellingen. Beroepsstudenten komen dus niet in aanmerking hiervoor en als je aan aantal keer blijft zitten en/of je kiest een langere studie zoals rechten of geneeskunde, dan val je uit de boot.

Het blijft ingewikkeld en wat fiscaal advies van een boekhouder is misschien wel aangeraden als je je broek niet wil scheuren aan je ambities en ondernemingszin. Wat ge-Google over fiscaal advies levert het volgende op:

  • – Een gunstig stelsel van bijdragen aan het sociaal statuur van zelfstandigen voor studenten waarvan de jaarlijkse inkomsten lager zijn dan 13.010 euro (dit is de drempel voor zelfstandigen in hoofdberoep)
  • – Geen bijdragen als de jaarlijkse inkomsten lager zijn dan 6.505 euro
  • – Een tarief van 21% als de inkomsten tussen beide bovenvermelde bedragen ligt.

We laten het (voorlopig) niet aan ons hart komen en houden de blik op de toekomst. Met volle goesting en overtuiging blijven we er verder voor gaan. Tenslotte zijn er ook talloze starters-initiatieven, zoals start incubators, VOKA initiatieven, enz… om ons, jong geweld, te ondersteunen en motiveren.

take down
the paywall
steun ons nu!