“Stop de opvangcrisis asielzoekers nu”!!!?

“Stop de opvangcrisis asielzoekers nu”!!!?

maandag 18 oktober 2010 11:43

Naar aanleiding van de Izegemse ontmoetingsdag in teken van armoedebestrijding brengt Rita Vandenberghe van de vereniging ASKOVI mij gisterenavond het volgende verhaal binnen. Meteen werd er de vraag aangekoppeld te beantwoorden aan de oproep van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

“ Op zaterdagnamiddag werd ik aangesproken door Nancy van CAW Roeselare; een gezin uit Bosnië met kinderen (2 en 6 jaar) sliep vorige week 2 nachten in het Geitepark te Roeselare. Via dienst vreemdelingenzaken kregen ze een treinticket naar Roeselare. In het OCMW Roeselare waar er momenteel ook geen plaats meer is voor opvang kregen ze de keuze : ofwel een treinticket terug richting Brussel –  ofwel zelf een huis vinden en dan terug komen om financiële steun bij het OCMW…; een onmogelijke opdracht als je hier pas aangekomen bent en de taal niet spreekt.

Ze kozen noodgedwongen voor de straat…. een toevallige voorbijganger bracht de mensen naar het CAW – waar ze wat kledij en voeding kregen…

Sinds 2 nachten slapen ze nu in een opvanghuis – maar morgenvroeg staan ze terug op straat…

 

Waar zijn we mee bezig ? Hoe is het mogelijk dat men vanuit het beleid er niet in slaagt om een serieus asielbeleid uit te bouwen….

 

Ongelooflijk, hoeveel ellende er zit achter dat steeds stijgende cijfer van nieuwkomers-asielzoekers die bij hun aankomst op straat belanden.

Hieronder een oproep van Vluchtelingenwerk Vlaanderen !

Protesteer, teken de petitie, verspreidt ze en kom op donderdag 28 oktober mee manifesteren in Brussel. “

Al meer dan twee jaar woedt er een opvangcrisis in België. Twee jaar al worden de fundamentele rechten van de begunstigden van de opvang, of het nu asielzoekers, niet begeleide minderjarige vreemdelingen of families in onregelmatig verblijf zijn geschonden.  

De organisaties die de rechten van vreemdelingen verdedigen, advocaten, opvangsector en sociale diensten kunnen deze aanslepende opvangcrisis niet langer aanvaarden. Wij vragen de regering om haar verantwoordelijkheid op te nemen en onmiddellijk een spreidingsplan in te voeren voor asielzoekers in procedure, als éénmalige crisismaatregel. Enkel op die manier kan er een einde komen aan deze rampzalige situatie.  

Steun deze boodschap en teken de petitie op www.zonderopvang.be

Omdat we op korte tijd zoveel mogelijk handtekeningen willen verzamelen kan je helpen door de petitie door te mailen naar je eigen netwerk, posten op je website of facebook.  

Op donderdag 28 oktober in de voormiddag roepen we iedereen op om aanwezig te zijn op de actie te Brussel als de petitie overgemaakt wordt aan de regering. Praktische inlichtingen (plaats, uur…) van deze actie volgen later.

 

Vriendelijke groeten, Kristien

 

KRISTIEN VAN MECHELEN

medewerker campagne en beweging

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vzw
Gaucheretstraat 164 ¬  1030 Brussel
tel.: 02/274 00 32 ¬  fax: 02/201 03 76
www.vluchtelingenwerk.be

 

 

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!