De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Stijgende cijfers in Scandinavië, behalve in … Zweden

dinsdag 23 november 2021 10:00
Spread the love

Zweden werd in 2020 door de tegenstanders van een autoritair coronabeleid aangehaald als voorbeeld van hoe het anders kan. In vergelijking met landen die een superstrenge lockdown invoerden (Frankrijk 1-1-1 regel, Spanje kinderen verbonden naar buiten te gaan) toonde Zweden en haar rood-groene regering dat het anders kan. Voorstanders van een autoritair beleid wezen naar de andere Scandinavische landen om er op te wijzen dat er in Zweden meer slachtoffers vallen. Wij lopen een marathon, geen sprint was het antwoord van  Anders Tegnell (zie foto), de Zweedse architect van het beleid.

In 2021 werd het wat stiller rond Zweden. De overheid voelde zich genoodzaakt enkele maatregelen te nemen die bij de sceptici onpopulair zijn zoals een plaatselijke (korte) lockdown. Zweden als voorbeeld gold gedurende enige maanden slechts in mindere maten.

Nu wordt het land weer graag aangehaald door de groeiende vrijheidsbeweging. De situatie blijft evolueren en we zitten ondertussen met het coronapasspoort dat in verbazingwekkend veel landen wordt ingevoerd (bv. ook Kenia). Ook blijven maatregelen in vele landen gelden zoals de mondmaskerplicht, (dreigende) vaccinatieplicht en nieuwe lockdonws, met daarbovenop stijgende spanningen door polarisering of zelfs een heuse opstand zoals in Guadeloupe. Niets daarvan in Zweden. Met de laagste vaccinatiegraad (71,8%) van Scandinavië en zonder al die totalitaire maatregelen die onze overheid genoodzaakt is ons op te leggen zou de logica zijn dat er ook in Zweden een vierde golf aan de gang is. An Inconvenient Truth voor de beleidsmakers is dat dit niet zo is. Zweden kan de beste cijfers van Scandinavië voorleggen en doet het in vergelijking met andere Europese landen bijzonder goed. Noorwegen heeft het hoogst aantal besmettingen en doden sinds het begin van de epidemie (ondanks een vaccinatiegraad van 77,4%). Gelijkaardig is de situatie in Finland, vooral de vele besmettingen vallen op. In Denemarken is momenteel een golf van besmettingen aan de gang zoals nog niet eerder gezien. Het aantal dodelijke slachtoffers is er gelukkig wel lager dan vorig jaar rond deze tijd.

Dit alles leert ons vooral dat het een foutieve gedachte is dat enkel strenge maatregelen ons helpen. Dat er geen andere keuze is. Dat klopt gewoon niet en er zijn nog voorbeelden naast Zweden. Strenge maatregelen stellen uit. We moeten er toch door. Zweden heeft geen paniek gezaaid. Stress heeft invloed op de witte bloedcellen wat dan weer nadelig is voor ons immuunsysteem.  Zweden heeft gekozen de gezonde bevolking te laten kiezen of men zich terug trekt of men de sociale contacten blijft behouden. Zweden heeft haar burgers als volwassenen behandeld en natuurlijke immuniteit speelt er mee in de strategie. Het virus is een blijver, dat was van in het begin de communicatie. Terwijl anderen geloofden het virus eerste te kunnen weg-lockdownen, dan dat het zou verdwijnen via mondmasker en afstand bewaren. Nadien kwam de boodschap dat als 70% zich laat vaccineren het virus zou verdwijnen. De coronapas anders eens uitproberen. Neen, het virus blijft, ook bij 100% vaccinatie, de laatste hoop voor zij die geloven in 0-covid. Je kan immers niet iedereen tegelijk vaccineren en het virus blijft circuleren en muteren, onder mensen maar ook onder dieren.  Of pleitten de believers in -100% vaccinatie = virus gaat weg- ook voor een verplichte prik voor alle dieren?

Waarom de waanzin het verstand versloeg, vroeg het meisje aan haar opa in het jaar 2077.

FD-80s6WUAMKLiB

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!