De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Stierenloop is gevaar verwekken… Stierenvechten is leed goedkeuren!

Stierenloop is gevaar verwekken… Stierenvechten is leed goedkeuren!

maandag 5 januari 2015 00:18
Spread the love

Doorbreek de negatieve tradities!Stierenloop is gevaar verwekken…
Stierenvechten is leed goedkeuren!

Wanneer gaat men dit barbaars genot (?) afkeuren en deze traditie verbannen naar eeuwige nostalgie?

Tradities zijn er om te doorbreken. Moeten ze blijven bestaan of voegen we ze toe aan de geschiedenisboeken? Ik opteer voor het laatste. Kijken we eens in eigen land… Carnaval sterft uit, volksdans hoort bijna tot het verleden en dierenleed is zo goed als verbannen (met dank aan Gaia).

Tja, waar zijn die Romeinen met hun tradities, denk maar aan de gladiatoren. En waar zijn de farao’s met hun slavernij?

Tradities gaan en tradities ontstaan. Laat ons een kijk nemen bij de sport.  Er komen ook steeds nieuwe bij. Wielrennen: de ronde van Vlaanderen (eerste wedstrijd in 31 mei 1868), de Tour de France, de kasseien van Roubaix. Tennis: ontstaan in de 19 e eeuw, met zijn Roland Garros, Wimbledon, etc. Triathlon: ontstaan in 1977, met zijn Ironman World Championship… Kortom sporten die traditie worden of reeds zijn.

Het stoort me tevens dat mensen hun deugd vinden in leedvermaak. Terwijl men wereldwijd ijvert voor de veiligheid van de mens en een vredesvolle toekomst gaat men hier met dergelijke tragedies  tradities in leven houden. Dit staat haaks tegenover elkaar. Negatieve tradities zoals stierenloop door straten dienen verbannen te worden. Denk aan de voetbalrellen die vroeger schering en inslag waren en die men beschouwde als normaal ‘Het is een traditie dat als Liverpool komt, er rellen zijn.’.

Wat is nu het nut van stieren die woest door straten lopen, of van stierengevechten. En wat is hier nu tof aan? Is het de kick, genieten van onnatuurlijk gecreëerd geweld? Velen vinden dit plezant, grappig !?!

Stel jezelf eens de vraag; Wat is daar in godsnaam nu grappig aan? Niettegenstaande humor ook drama is moet men drama niet kunstmatig verwekken om het daarna grappig te vinden (hoewel ik grappig hier sterk in vraag stel).

Zo zie je ook kinderen in een arena de stieren bevechten Is dat normaal?  Wat is hier de meerwaarde voor deze kinderen?

En de boer ploegde voort, zodoende zal er wellicht ook dit jaar terug stierenlopen zijn!Onschuldige kwetsten en doden om tradities in leven te houden, neen, dat is niet aan mij besteed!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!