De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Steenkolenmijn in Colombia

Steenkolenmijn in Colombia

dinsdag 6 juli 2010 08:48
Spread the love

In een uitzending van Netwerk op de Nederlandse tv werd vorige week een boekje opengedaan over mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling bij steenkolenmijnen in Zuid-Afrika en Colombia. Nederlandse (maar ook Belgische) bedrijven zijn afnemers van deze steenkool en zijn dus medeverantwoordelijk. Wij als consumenten kunnen onze energieleveranciers hierover vragen stellen !

Ik maakte al een reportage over dezelfde steenkolenmijn in 2006 en wil deze graag opnieuw onder de aandacht brengen, ter bevestiging van wat daar gaande is.

“De kolenmijn is als een spiraal die alle dorpjes opslokt”

President Uribe wil zijn land zo aantrekkelijk mogelijk maken voor buitenlandse investeerders, er zit immers enorm veel rijkdom in de Colombiaanse bodem. Multinationals als BHP Billington, Glencore en AngloAmericain doen er hun voordeel mee in Cerrejon Norte, de grootste open steenkoolmijn ter wereld. Dat iedereen erop vooruit zou gaan blijkt – zoals zo vaak – niet meer dan mooie propaganda. De inwoners mogen niet delen in de rijkdom, wél in de enorme milieuvervuiling. En dat is nog niet alles…Luister naar getuigenissen van slachtoffers en mensenrechtenactivisten. 

Deze reportage werd op 7 augustus 2006 uitgezonden op VRT radio 1 in ‘Voor de Dag’. Duur 4.25′

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!