De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Steeds meer medische cannabisgebruikers komen uit de kast

Steeds meer medische cannabisgebruikers komen uit de kast

donderdag 18 december 2014 11:31
Spread the loveOnderschrift

Er is wat aan het bewegen in België op het vlak van cannabis voor medisch gebruik. Vorige keer vertelde ik over Maggie De Block die te kennen gaf dat ze graag meer onderzoek wil zien naar de medische kwaliteiten van de plant, waarna ze prompt GW Pharma de toestemming gaf om een spray op basis van cannabis op de Belgische markt te brengen. De spray genaamd Sativex (lees ook Sativex vs Cannabis)zal (voorlopig) enkel verkrijgbaar zijn in de apotheek voor mensen met MS die hiervoor een doktersvoorschrift kunnen voorleggen.  

Wat er daarna gebeurde is ongezien in België. Medisch gebruiker Pieter Geens richtte zijn eigen website op waarin hij zijn verhaal vertelt: Vijf jaar geleden kreeg hij een motorongeluk waarbij hij verschillende ledematen en ribben brak. Na een lange revalidatie volgden er nog verschillende operaties en is Pieter nog steeds niet pijnvrij. 

Net als ik al van verschillende andere medische gebruikers vernam (lees ook Chronische pijnpatiënten gaan zelf op zoek naar verlichting) neemt ook hij liever cannabis dan reguliere pijnmedicatie omdat hij met dat laatste, ik citeer, slechts een schim is van zichzelf, niet meer zou kunnen werken en als een kasplantje onder een dekentje de dagen zou doorbrengen. Met cannabis heeft hij nog wel pijnklachten maar hij kan er beter mee omgaan en voelt zich nog in staat om dingen te doen in huis en wat te sporten om verdere aftakeling tegen te gaan, wat met een zoontje van drie toch wel belangrijk is! 

Pieter werd geinterviewd door Radio 2 bij De madammen en ook Het Belang van Limburg liet hem zijn verhaal vertellen. Zijn verhaal in HBVL is een onderdeel van het Mediwiet-dossier dat kort de medische voordelen van cannabis samenvat. Je leest o.a. dat de Universiteit van Londen meent dat de meest effectieve kankerbehandeling een combinatie zou zijn van bestraling en de cannabinoïden THC en CBD en dat in de Amerikaanse staten waar cannabis voor medicinaal gebruik legaal is, zelfdoding is gedaald met 10%. Drie Amerikaanse universiteiten onderzoeken nu hoe cannabis kan dienen als een anti-depressivum.

Eén getuigenis brengt vele anderen met zich mee, zo blijkt. Pieter Geens roept andere medische gebruikers op om ook met hun verhaal naar buiten te komen, met succes. De website is al meerdere getuigenissen rijker. Nathalie De Meyer, die lijdt aan de aandoening MS, haar verhaal vind je er ook, enkele weken geleden stond er ook een interview met haar in De Morgen. De bal is aan het rollen!

In Nederland waar de mensen vertrouwder zijn met cannabis dan bij ons, regent het al langer getuigenissen

take down
the paywall
steun ons nu!