De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Stad verwijdert affiches van Loesje

Stad verwijdert affiches van Loesje

zaterdag 8 mei 2010 22:26
Spread the love

In de Antwerpse Provinciestraat kleefden zondag 18 april 2010 bijzondere posters op het straatmeubilair. Met daarop ludieke spreuken, ondertekend door Loesje. Opmerkelijk was dat de volgende dag veel posters verdwenen waren. Of overplakt door een dreigaffiche van Stad Antwerpen.

Aan iedere tramhalte waren de vuilbakken beplakt met witte affiches met daarop zwarte letters. “Een beetje artistieke stad kleurt z’n bevolking – Loesje”. Of: “De wet? Ik laat me liever een gedicht voorschrijven – Loesje”. Deze spreuken tekenden het diverse en rebelse karakter van deze multiculturele straat.

Erg opmerkelijk was dat de affiches de volgende dag grotendeels verdwenen waren. Vooral de tekst “Een beetje artistieke stad kleurt z’n bevolking” was nergens meer te bespeuren. Vermoedelijk verwijderd door de Antwerpse stadsreiniging. Hiermee straalt de stad indirect een boodschap uit die van intolerantie getuigt. Al helemaal omdat burgemeester Patrick Janssens één dag later zijn blank schepencollege verdedigde tijdens een burgemeestersdebat in de Bourla!

De affiche “De wet? Ik laat me liever een gedicht voorschrijven” werd dan weer overplakt door de tekst “Deze affiche hangt hier niet reglementair – de boete voor de plakker kan oplopen tot 250 euro”. Blijkbaar wordt de bestrijding van illegaal plakken als een topprioriteit voor de Antwerpse politie gezien.

Toch druist dit in tegen de gedachte dat Antwerpen zich als multiculturele en diverse stad wil profileren op internationaal niveau. De stad voelt zich zeer werelds. Maar het repressieve beleid van de ordediensten laten een heel andere kant zien: Antwerpen als provinciaal nest. Als een Kempisch dorp. Waar het plakken van onschuldige affiches als een grote misdaad wordt gezien. Waar iedereen in dezelfde pas moet lopen. En waar iedereen er blijkbaar hetzelfde uit moet zien.

Maar fiere stadgenoten toch! Waar is onze burgerlijke ongehoorzaamheid naartoe? Laten we terug de dwarsligger in onszelf naar boven halen. Laten we terug revolutionair worden! Zoals ten tijde van de Lange Wapperbrug! Antwerpen, ontwaak en rebelleer!

Beslama,

Hakim

take down
the paywall
steun ons nu!