De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Staat China aan de vooravond van een crash?
China, Vastgoed, Aandelen, Beleggingsfondsen -

Staat China aan de vooravond van een crash?

donderdag 23 september 2010 13:30
Spread the love

Klaus Kaldemorgen, het hoofd van  een van de belangrijkste beleggingsfondsbeheerders in Duitsland, DWS, denkt dat China dreigt onder te gaan in de zeepbellen die het zelf heeft gecreëerd. Dat zegt hij in de krant Financial Times Deutschland. Een crash zou de aandelenprijzen doen instorten met een negatief effect op de economische groei tot gevolg.

Kaldemorgen vreest niet voor een nieuwe recessie in de VS, maar is wel bang voor de speculatie op Chinese vastgoedmarkt, nu Chinezen steeds meer huizen kopen dan ze voor zichzelf nodig hebben. Een mogelijke crash in China is veel gevaarlijker dan een nieuwe recessie in de VS, zegt Kaldemorgen. Hij ziet een vastgoedcrash in China vandaag dan ook als de grootste bedreiging voor de globale economische groei.

In een ander opiniestuk in de Engelse editie van de Financial Times stelt ook chief economist Martin Wolf zich vragen bij de duurzaamheid van het Chinese succes. Een grote crisis in China zal niet het gevolg zijn van een krediet- of vastgoedbubbel, om de eenvoudige reden dat wanneer een economie jaar na jaar met 10% groeit, bubbels uiteindelijk vanzelf barsten.

Wolf verwijst in dat verband naar de visie van Michael Pettis van de  Peking University’s Guanghua School of Management. Die plaatst het fundamentele probleem van China bij ‘s lands ongebalanceerde economische strategie, veelal gebaseerd op grote kapitaalsinvesteringen, wat uiteindelijk leidt tot overinvesteringen en  de slechte toewijzing van kapitaal.

In augustus berekende het persagentschap Bloomberg dat in China zo’n 64 miljoen appartementen leeg staan, genoeg om de helft van de Amerikaanse bevolkng in onder te brengen. (Foto: Flickr/Dadioli)

Bron : Financial Times Deutschland / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!