De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Marcel Tadokoro tijdens zijn pianoconcerto op 11 mei 2021. Screenshot: koninginelisabethwedstrijd.be
Brigitte Puissant

Speelruimte, ode aan pianist Marcel Tadokoro

vrijdag 14 mei 2021 14:53
Spread the love

 

Aan Marcel Tadokoro die op 11 mei  in de namiddag in de halve finale voor de Koningin Elisabeth wedstrijd meespeelde  

‘Je dirigeert het orkest met je blik en je lijf terwijl je vingers dwarrelen over de toetsen. Zelfs vóór de verrassende muzikale zin er aan komt, lachen je ogen al naar de muzikanten. Je wil de dans leiden, licht en soepel. Spijtig dat het orkest je met vertraging volgt. Een gemiste kans voor jouw dans!

Na de nocturne zucht je. Alsof het je zwaar valt, die onderbroken nachten, waar deze nocturne beeld van wil zijn. Donderende donder houdt plots op, je handen lopen als spinnen en ratten, dissonante akkoorden zet je vast. De slotnoot lijkt voor jou een verlossend eindpunt.

Wat een contrast met het stuk van Couperin dat je rustig en warm laat klinken. Je ontspant je. Je legt je neer. Vibrerende acceptatie. Een vriendelijk spel dat je met een tevreden lach begeleidt.

De variaties van Beethoven zijn als visjes die je uit het water haalt. Ze lijken op elkaar, maar jij ziet goed, heel goed, hoe ze verschillen: hun adem, hun kleur, hoe ze lachen en treuren.

Als je Stravinsky speelt, en ik helemaal mee ben op je reis, zie ik de lege pupiters en stoelen meedeinen, wippen en op hun poten staan.

Want je brengt een verhaal, waarin alles en allen in je speelruimte mogen meedoen. Spelen en delen, één voor jou.’

 

Brigitte Puissant is gepensioneerd pedagoge en amateur pianiste. Het pianoconcerto van Marcel Tadokoro op 11 mei 2010 kan je hier bekijken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!