De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Speeddaten met experts op ‘Kennis Is Macht’

Speeddaten met experts op ‘Kennis Is Macht’

maandag 11 april 2011 16:24
Spread the love

Zestig topspecialisten stonden paraat om hun kennis aan een tafel van twee door te geven aan jongeren. Ze voerden twee gesprekken van 25 minuten aan tafeltjes van twee. Per sessie kon de publiekstribune acht expertgesprekken via een hoofdtelefoon volgen. Die acht experts kwamen ook op tv-schermen in beeld. Een expertgesprek kostte tien euro. Voor de jongeren in theaterzaal Monty was dit een leerrijke avond.

Cafésfeer

Saar Vivez (23) luisterde vanuit de zaal aandachtig mee naar de gesprekken. “Ik heb vooral de directrice van het Antwerps Atheneum, Karin Heremans, gevolgd”, zei ze. “Het multiculturele aspect tijdens haar gesprek sprak me aan. Zelf zou ik graag regisseur Guy Cassiers gesproken hebben, omdat ik veel met theater bezig ben.”

Jan Schoonbaert (22) voerde een gesprek met Europees Commissaris Karel De Gucht. “Ik fietste hier toevallig voorbij en snelde naar binnen toen ik het affiche zag”, zegt Schoonbaert. “Vanwege mijn politieke interesse wilde ik met De Gucht spreken. Ik gaf mijn visie op de buitenlandse politiek en hij antwoordde steeds alert.” De gesprekssfeer kon Schoonbaert wel smaken. “Door de achtergrondsfeer, de vele tafeltjes en het geroezemoes leek het net een cafégesprek.”

Gouden tips

Expert duurzame energie Aviel Verbruggen gaf een gouden tip mee aan jongeren: leer denken. “Ik noem het free-framedenken, denk los van formules”, zei de expert. De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens sloeg tweemaal een praatje met jonge toeschouwers. “Ik merk dat sinds ik burgemeester ben burgers sneller naar me toekomen voor een gesprek”, zei Janssens. Zelf vond hij de naam ‘Kennis is macht’ niet zo goed gekozen. “‘Praten helpt’ zou een beter alternatief zijn”, lachte Janssens.

© 2011 – StampMedia – Tekst: Sander Carollo, foto: Erica Michiels

Stampmedia

take down
the paywall
steun ons nu!