De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Space B-Log 2020XI30 — 35th Year of Digital Era — Churchill & Anuna

dinsdag 1 december 2020 19:15
Spread the love
°Entry by Capt. of Starship <Littera> S. Solfrian CT, MA, Sr. DWM Blogger°
Winston Churchill/ ° 30 november 1874
Churchill was een van de aardbewoners die het meest verfijnd, verstandig en meesterlijk met Taal is omgegaan, vanuit een rijk en verfijnd, dapper en geëngageerd innerlijk leven dat hij wist te transponeren in woorden. Een grote heer die zeer invloedrijk tijdgenoot werd dankzij vele talenten en grote eigenzinnigheid. Geen kille of harde man, integendeel. Hij is vaak gezien en gefotografeerd met ogen vol tranen, hij was in staat sterk ontroerd te raken. Een man geboren in een familie van hoge adel, die opvallend vaak zijn politieke functies heeft ingezet om het lot van mensen uit de lagere, behoeftige klassen meer dragelijk te maken. C. was de befaamde nagel aan de doodskist van de beruchte brute tiran die Duitsland na het verdrag van Versailles weer trots gaf, maar het volk ook de afgrond in leidde, en de wereldgemeenschap meesleurde.
 
Het boek afgebeeld in de foto heb ik persoonlijk meegebracht uit Londen afgelopen zomer. Nadat ik een andere editie met aforismen van Churchill na afloop van de laatste klimaatbetoging aan het eind van de campagne in 2019 op 24 mei in Brussel als aanmoediging en blijk van dank en waardering aan de voortrekster en bezielster van Youth4Climate had geschonken.
 
Tijdens haar afsluitende speech omstreeks het middaguur op het podium van Tour en Taxi’s had Anuna De Wever de woorden van Churchill herhaald die hij sprak eind 1940, (nadat de Blitz(krieg] van de Luftwaffe met dagelijkse bombardementen op Londen en andere Engelse steden was gestopt zonder ineenstorting van het moreel van de bevolking, ook juist dankzij het aanmoedigende vermogen van de woorden van Churchill):
“Let op, beste landgenoten. –
This is not te end; this is not even the beginning of the end. It rather is the end of the Beginning!”
Tien minuten eerder had de moeder van de geniale activiste het boekje aforismen, in geschenkverpakking onherkenbaar ingepakt, van mij aangenomen, en met een woord van dank in de rugzak laten glijden. Na de verkiezingen die de dag erop zouden plaatsvinden, en niet het verhoopte succes voor Groen brachten zoals iedereen zich mogelijk herinnert, door te spelen aan de scherpzinnige maar op dat moment erg ontgoochelde bestemmelinge. Toen zij het een dag of twee later uit de hand van de moeder ontving, was de Belgische ecologiste er naar verluidt bijzonder blij mee. Het is uitkijken naar volgende publieke citaten van de grootste, meest retorisch begaafde Brit van de laatste twee eeuwen.
Afbeelding 1: Churchill – An Artist’s Impression.
Afb. 2: Anuna De Wever moedigt de morele stoottroepen van de ecologische beweging Y4C aan de Eeuwfeestpaleizen in de hoofdstad tijdens de 5de actieweek met als doel het terugtrekken van het C.A.P. Agreement (dat vanuit toekomstgericht perspectief al te veel middelen geeft aan een verouderd model van veehouderij en landbouwteelt), schema dat is gestemd door het Europese Parlement en de Europese Commissie.
Meer informatie via de Facebookgroep van Youth4Climate, Ouders voor het Klimaat en Youth For Climate Supporters. Anuna en ook Adelaïde Charlier voert een account op Instagram. Greta Thunberg publiceert via Twitter, berichten die spoedig aan de betreffende Facebook pagina worden doorgespeeld.

Anuna op de vijfde actieweek tegen Communal Agriculture Program, 2020

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!