De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Spaar ze niet, maar dood alles en iedereen: mannen en vrouwen, kinderen en zuigelingen…” 

“Spaar ze niet, maar dood alles en iedereen: mannen en vrouwen, kinderen en zuigelingen…” 

woensdag 8 november 2023 22:04
Spread the love

De Israëlische premier Netanyahu verwees in een persconferentie op 27 oktober naar de Amalekieten, een volk uit de verre geschiedenis van het Midden-Oosten dat door de Joden werd uitgeroeid. Dat gebeurde volgens de religieuze traditie in opdracht van God zelf, die een volledige genocide eiste: “Spaar ze niet, maar dood alles en iedereen: mannen en vrouwen, kinderen en zuigelingen, runderen en schapen, kamelen en ezels.” Voor het extreem-rechtse conservatieve jodendom is dit een vertrouwde en toepasbare goddelijke goedkeuring voor het uitroeien van de Palestijnen, die in de rol van de Amalekieten geduwd worden. De moorddadige Joodse kolonisten van de Westelijke Jordaanoever die Palestijnen ombrengen, doen dat in die geest en zitten op één lijn met Netanyahu, die op hun steun mag rekenen.

 

Netanyahu laat het uitmoorden van de Palestijnse bevolking aansluiten bij de joodse traditie: “Wij herinneren het ons, en wij vechten… onze soldaten zijn een deel van de erfenis van de joodse strijders, die 3000 jaar teruggaat in het verleden.” Niet alleen de moordende kolonisten herkennen zich in die traditie, maar ook, op internationaal gebied, heel wat christelijke zionisten. De “doodt de Amalekieten”- visie zit ook deels achter de steunbrief die conservatieve evangelisch-christelijke leiders in de VS aan het Witte Huis en naar elk kantoor van het Congres stuurden, om steun aan de oorlog van Israël in Gaza uit te drukken en te bepleiten.

 

Niet alle ondertekenaars dachten in de termen het Amalekietenverhaal, er waren er ook die zich beriepen op de theorie van de rechtvaardige oorlog. (Zo kom je bij de vaak geuite slogan “Israël heeft het recht zich te verdedigen!” – maar wat is er defensief aan het zonder onderscheid uitmoorden van ongewapende burgers, mannen, vrouwen, en kinderen?)

 

Het gore bijbelse Amalekietenverhaal is een belangrijke ideologische basis voor heel wat moordlustige Israëli’s, die daarin erkenning en goedkeuring van de genocide in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever vinden. Een goedkeuring van Jahweh zelf – sterker kan het niet!

 

Zie hierover:

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!