SP.a niet langer salonsocialisten.

SP.a niet langer salonsocialisten.

vrijdag 27 mei 2011 13:19
Spread the love

Velen onder ons en ook in de SP.a-kringen beschouwden de nieuwe koers van de ‘Socialisten, Progressief Anders’ als salonsocialisme. Het kon nog door de beugel maar er was een schreeuw om zich terug linkser te bewegen. Die schreeuw hoeft niet langer.

Salonsocialisten

U kent het wel. Het soort linkse politiek dat links is voor de electorale voordelen maar stiekem toch alles in het werk stelt om hun zetels en positie in de macht te bewaren. Ook al moeten ze daarmee hun basisideologie met de voeten treden. De SP.a werd het vaak verweten en maar al te vaak balanceerden ze tussen het echte linkse denken en een verbasterde vorm van liberale sociaaldemocratie. Maar dat is niet langer het geval. De SP.a salonsocialisten noemen is hun teveel eer aandoen.

Net wanneer je dacht dat Erik De Bruyn’s Rood! een sterk signaal ging geven en de SP.a hun hielenlikkerij bij de N-VA wat zou staken, bewegen ze nog harder naar rechts.

‘Niet aankomen’

Zelf heb ik dit jaar mijn relatie met de lokale SP.a-afdeling losgeknipt. Vorig jaar wou ik via die weg mijn intrede in de politiek doen maar er was op een jaar tijd maar weinig contact en toen ik voorstelde om een stuk te schrijven over de nadelen die arbeiders in Heers (buurgemeente van Oreye en Waremme) kunnen ondervinden bij het N-VA-model, moest ik mijn vingers ervan afhouden. Gevoelige materie, akkoord, maar er is geen enkele tegenbeweging voor het N-VA-Vlaanderen bij de SP.a.

Dat is nu wel een persoonlijke anekdote die mij heeft doen inzien dat SP.a lang niet de titel socialistische partij waardig is en dus wel degelijk een halfgare partij is geworden waar men zonder schaamte meeloopt met het vetste schaap.

Amnestie

Maar ze hebben op korte tijd zoveel onbewuste reclame gemaakt voor het initiatief van De Bruyn. SP.a stemde zo in met het bespreekbaar maken van het amnestie-voorstel van het VB. Een voorstel waarbij enkele honderden collaborateurs worden gepardonneerd. Het gaat hier niet om mensen die reeds hun spijt betuigden en daarvoor de amnestie kregen, het gaat hier om een harde kern van personen die nog steeds de nazi-ideologie aanhangen.

Onvoorstelbaar. Aan Vlaamse kant was het alleen Groen die niet instemde. Uiteindelijk stemde SP.a unaniem tegen het voorstel maar ze laten hun dekking maar al te graag zakken.

Fundamenten

Maar goed, op zich kunnen we ze dat nog vergeven. Ze stemden uiteindelijk tegen het voorstel, geen schade berokkend en misschien was het slechts een tactisch plan om hun ‘vriendjes’-status bij de andere partijen te behouden.

De dreiging van een regering zonder de SP.a moet thans zwaar op de maag liggen want zo stemden ze onlangs met de N-VA mee in een wijziging op het gezinshereniginsbeleid.

“De houding van CD&V, Open VLD en SP.A doet nog meer verbazen. In 2004 hebben ze de gezinsherenigingsrichtlijn in het Europees Parlement allen goedgekeurd. Gaat het dan enkel om het bespelen van de onderbuikgevoelens van de Vlamingen, in een context waarbij verkiezingen nog steeds om de hoek loeren?” – Eva Brems, Groen

Dat SP.a instemt met iets wat tegen de mensenrechten ingaat, is toch een aanslag op hun fundamenten als socialistische partij. Een tweede punt dat als een bom insloeg:

“De beste manier om te besparen, is door meer mensen aan het werk te krijgen. Daar moeten we absoluut op inzetten. We moeten daarom ook strenger zijn voor werklozen”, zegt Gennze. Ook zullen mensen volgens haar langer moeten werken, al moet er dan wel “werk op maat” worden voorzien.

Er zijn niet veel meer stappen tussen zulke uitspraken en de ideeën van de N-VA omtrent pensioenleeftijd en werkloosheid.

Oproep

Ik krijg een beschamend gevoel want ik stemde afgelopen verkiezingen voor VDB. Omdat ik hoop had dat SP.a de enige tegenpool kon zijn voor het opkomende extreem-rechtse beleid. Mijn vertrouwen is beschadigd en het voordeel van de twijfel is de SP.a kwijtgespeeld.

Er wordt hevig gespeculeerd op de kansen van Rood! maar geef zo’n iniatieven de nodige steun. Laat bij de komende verkiezingen het echte links eens aan het woord. PVDA of LSP en CAP misschien. Maar vergooi je stem niet langer aan het schijnheilige rood van SP.a en besef dat het tijd is voor een echt links front.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!