De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Sommige staten in de VS willen herinvoering kinderarbeid teneinde lonen omlaag te duwen

Sommige staten in de VS willen herinvoering kinderarbeid teneinde lonen omlaag te duwen

vrijdag 24 februari 2023 21:20
Spread the love

Tieners zouden op de arbeidsmarkt toegelaten worden om duizenden jobs in te vullen.

Bradley Blankenship, 24 Februari 2023

Temidden van een voortdurende vraag naar hogere lonen door amerikaanse arbeiders, inclusief inspanningen om vakbondsvertegenwoordigingen uit de grond te stampen en een nationale spoorwegstaking die afgelopen december werd afgewend, vinden sommige staten nieuwe manieren om de arbeidersklasse te ondermijnen.

Eén methode, zoals Business Insider meldt, is dat de VS beginnen met het toelaten van kinderen tussen 14 en 17 jaar op de arbeidsmarkt. De federale regering heeft verklaard dat deze praktijk eigenlijk ook al op verdoken wijze bestaat en zelfs toeneemt.

In de afgelopen maand hebben Republikeinse wetgevers in Iowa en Minnesota wetgeving geïntroduceerd die uitzonderingen op de bestaande kinderarbeidregels mogelijk zou maken. De bedoeling hiervan is het aanhoudende tekort aan arbeidskrachten in de VS, dat ook andere landen voornamelijk in het Westen, teistert, op te lossen.

Business Insider schreef dat “de staat Minnesota volgens staatsdemografen alleen al tijdens de pandemie 90.000 werknemers verloor, waardoor het één van de krapste arbeidsmarkten van het land heeft. Iowa loopt niet ver achter met ongeveer 75.000 openstaande vacatures in december.” De ingediende wetsvoorstellen in deze staten zouden kinderen in staat stellen meer uren te werken. Bovendien zouden ze “werkgevers beschermen tegen aansprakelijkheden als gevolg van ziekte of ongevallen”, wat specifieke industrieën zoals de bouw en vleesverpakking die in deze staten hard worden getroffen, zou kunnen helpen.

De federale overheid van de VS heeft in januari ook een nieuwe regel ingevoerd waardoor mensen die professioneel vrachtwagenchauffeur willen worden, hun commerciëel rijbewijs (CDL) al op 18-jarige leeftijd zouden kunnen behalen in plaats van op 21-jarige leeftijd. Dit werd gedaan omdat, volgens CNN “het hoofd van de American Trucking Associations zei dat de industrie ongeveer 80.000 extra chauffeurs nodig had.” Het voorstel werd aanvankelijk in 2020 gepresenteerd door de Federal Motor Carrier Safety Administration.

Voorstanders van veiligheid kwamen onmiddellijk in het verweer tegen het initiatief en zeiden dat onervaren chauffeurs het publiek in gevaar zouden kunnen brengen, wat na de treinramp in East Palestine, Ohio, wellicht een zeer actueel thema is. Deze laatste kwestie houdt ook in de eerste plaats verband met zowel deregulering als de rechten van werknemers, aangezien de arbeiders van [treinmaatschappij] Norfolk Southern (samen met anderen) aandrongen op hogere lonen, ziekteverlof en modernere reminstallaties.

In wezen proberen politici die door het bedrijfsleven de hand boven het hoofd gehouden worden, in staten in het hele land het tekort aan arbeidskrachten op te lossen door kinderen in te schakelen en niet door aantrekkelijkere lonen of extra voordelen aan te bieden. Dit initiatief is gericht op kinderen in wankele economische situaties. Bijvoorbeeld het soort kinderen dat moet werken omdat het geen ouders heeft die het zich kunnen veroorloven om hen geld te geven. De ethische bezwaren hier zijn enorm.

Vooreerst lopen amerikaanse studenten achter op vergelijkbare landen in belangrijke statistieken. Zoals Pew Research uitlegde in een artikel uit 2017, blijven de studenten van het land “rond het midden van het peloton hangen, en achter veel andere geavanceerde industriële landen.” Als de amerikaanse economie enige hoop koestert om in haar huidige vorm te overleven, en koploper in innovatie te zijn, dan moeten haar studenten dringend beter presteren in vakken als wiskunde en wetenschappen. Studenten in de klas houden en hen huiswerk laten maken, en hen niet op de arbeidsmarkt gooien, is een essentiële sleutel tot verbetering op dit gebied.

In dit verhaal spelen ook veiligheidsoverwegingen mee. Minnesota wil dat 16- en 17-jarigen in de bouw mogen werken, wat een gevaarlijke job kan zijn. Iowa wil zelfs dat nog jongere kinderen mogen werken in hun vleesverpakkingsindustrie, die op het hoogtepunt van de nationale uitbraak van het coronavirus te kampen had met een hoog aantal ziekte- en sterfgevallen. Er was zelfs een nieuwsbericht dat managers van een fabriek van Tyson Foods in Iowa werden ontslagen nadat ze betrapt waren op het gokken op wie van hun werknemers Covid-19 zou oplopen. Kinderen zouden niet het slachtoffer moeten zijn van dit soort misbruik. Toch heeft de federale overheid al een toename vastgesteld van illegale kinderarbeid, evenals van de ermee gepaard gaande arbeidsongevallen.

Tenslotte is het grootste probleem hier dat deze wetsvoorstellen het vermogen van werknemers om zich te organiseren en betere verloning te eisen, ondermijnen. De krappe arbeidsmarkt heeft werknemers een unieke kans geboden om de schaarste aan te grijpen om op te komen voor hogere lonen en meer voordelen. De introductie van tieners op de arbeidsmarkt zou een mes in de rug betekenen voor wie al tewerkgesteld is. Zij zien hun kansen op een eerlijke verloning door hun neus geboord worden.

Dit is gewoon weer een voorbeeld van de walgelijke morele ontaarding van het amerikaanse bedrijfsleven en zijn ziekelijkmakende neiging om elke amerikaan uit te buiten en er tot de laatste druppel winst uit te persen. Als deze wetsvoorstellen inderdaad worden aangenomen, zal dit een cascade van soortgelijke wetgeving inluiden in door de Republikeinen geleide staten in het hele land, en eens te meer laten zien wat een façade de amerikaanse ‘democratie’ is. Politici worden immers gekocht en betaald door bedrijven, werkgevers en hun lobbyisten, zoals blijkt uit de wetten van Iowa en Minnesota.

Het antwoord op het tekort aan arbeidskrachten is niet om terug te grijpen naar de 19e-eeuwse wetten op kinderarbeid, maar om arbeiders een eerlijk loon, fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en fundamentele waardigheid te geven. Het is een gebrek aan precies deze dingen die gedeeltelijk hebben geleid tot de massale uittocht van amerikanen uit laaggeschoolde jobs in de hoop meer lucratieve kansen te vinden. Ze verdienen het recht om dat te doen, vooral als hun werkgevers zo gewetenloos misbruik maken van kinderarbeid.

 

Bradley Blankenship is een Amerikaans journalist, columnist en politiek commentator. Hij heeft een gesyndiceerde column bij CGTN en is freelance verslaggever voor internationale persbureaus, waaronder Xinhua News Agency.

bron: [gecensureeRT].com; delen op sociale media toegelaten

Vertaald uit het engels

Mocht het niet lukken de gecensureerde links te openen, doe dan een internet-opzoeking naar “censorfree dns servers” en hoe u de DNS-instellingen van uw computer(-netwerk) kan aanpassen.
Een programmaatje dat bij dit laatste handig kan zijn is bv ‘DNS jumper‘. Er bestaan ongetwijfeld nog tientallen gelijkaardige programma’s.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!