De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Solidariteitsoproep voor stakende steenhouwers
Arbeid, Palestina, Israël -

Solidariteitsoproep voor stakende steenhouwers

donderdag 23 juni 2011 15:02
Spread the love

“Niet terug aan het werk zonder een overeenkomst”

Op 16 juni legden 35 Palestijnse werknemers van de Salit Steengroeven in Mishor Adumim, een nederzetting ten oosten van Jeruzalem, het werk neer. De steenhouwers, georganiseerd door de onafhankelijke vakbond WAC-Ma’an, eisen dat de bedrijfsleiding zich aan haar belofte houdt om de CAO te ondertekenen. Zo niet gaan ze door met de staking.

Op 11 april hielden de steenhouwers een algemene vergadering, waarop de nationale coördinator van WAC de ontwerpovereenkomst presenteerde. Over die overeenkomst werd meer dan een jaar onderhandeld. Een meerderheid van de arbeiders keurde het ontwerp goed. Een kleine minderheid van werknemers op een hogere loonschaal beweerde dat het akkoord ontoereikend was en stemde tegen. De goedkeuring werd aan de bedrijfsleiding bekend gemaakt en in onderling overleg werd de datum van de ondertekening vastgelegd op 2 mei.

De bedrijfsleiding kwam echter de afspraken niet na. Op het laatste moment begon de bedrijfsleiding wig te drijven tussen de arbeiders en de WAC. Vergaderingen werden herhaaldelijk uitgesteld. De bedrijfsleiding heeft de afgelopen maanden geprobeerd om gebruik te maken van de tegenstemmen van de werknemers in de hogere loonschaal. Uiteindelijk kondigden de arbeiders en de vakbond een staking aan. Volgens de vakbond hebben de arbeiders geen vertrouwen meer in de bedrijfsleiding van Salit Steengroeven en kan alleen een officiële collectieve overeenkomst het vertrouwen herstellen.

WAC en de werknemers van Salit Steengroeven zijn vastbesloten niet te werken zonder een overeenkomst. De arbeiders en hun vakbond roepen de bedrijfsleiding op tot bezinning en om de overeenkomst onmiddellijk te ondertekenen.

In Palestina ondersteunt fos de werknemersbewegingen die ijveren voor waardig werk en daarom steunen we ook de strijd van de arbeiders van de Salit Steengroeven.

Geef de arbeiders een stem door uw protest te mailen naar de bedrijfsleiding.

Mr. Hezi Soroka (General Manager): hezi.salit@gmail.com
Mr. Natan Natanzon (Chair of board of Salit): natannat@gmail.com
Zet ook roni@hanitzoz.org.il in cc.

Voorbeeldtekst in het Engels:

Mr. Hezi Soroka (General Manager)
Mr. Natan Natanzon (Chair of board of Salit)

Dear Sirs,

Through WAC-Ma’an we learned that the Salit Quarries workers in Mishor Adumim began a general strike on June 16 because the management did not live up to its promise to sign the collective agreement at the last moment.

We are concerned about the workers’ situation. A collective agreement benefits the workers who work for your company as well the company itself. 

I / We support the Salit Quarry workers in their struggle for a collective agreement and ask you kindly to respond to the demands of the workers and sign a collective agreement.

Best regards,

[Naam]

Meer info op WAC-Ma’an

take down
the paywall
steun ons nu!