De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

solidariteitsdag Bolivia (5/11), waarom we solidair zijn?

solidariteitsdag Bolivia (5/11), waarom we solidair zijn?

woensdag 2 november 2011 18:34
Spread the love

Op 5 november gaat in Gent een solidariteitsdag door met Bolivia.

We zijn niet solidair met Bolivia omdat het een mooi land en er mooie mensen wonen, wat ongetwijfeld zo is.  Bolivia verdient gewoon meer aandacht daar het erg interessant (ook in de historische contect) is wat er zich daar momenteel afspeelt.

Dat kan misschien een ver van onze bed show zijn, maar Bolivia is een voortrekker in de strijd tegen klimaatopwarming en de rechten voor Moeder Aarde en dat gaat ons allemaal aan. Zo organiseerde in Bolivia in april 2010 de klimaattop voor  de volkeren en waren zij samen met Cuba de enige landen die het akkoord in Cancun niet ondertekende. Daarmee vertegenwoordigde het land mij en vele andere bewoners van de Aarde die de ecologie belangrijker vinden dan de economie. In het akkoord van Cancun is het toch vooral de economie die niet naar de vaantjes mag gaan ipv het klimaat. We spreken dan over een kapitalistische economie en net daar wil Bolivia van af. Niet van de ene dag op de andere en vanuit een strak ideaal zoals Marx, Trotiski of anderen ons voorschreven, maar een beetje geinproviseerd, een socialisme van de 21ste eeuw, een ecologische socialisme met wat anarchistsiche en sociaal-democratische ingrediënten.

Het feit dat de klimaatcrisis (mee) is vooroorzaakt door het kapitalisme met haar eeuwige drang naar groei is hetgeen Bolivia de wereld wil duidelijk maken.  

Evo Morales is de leider, maar er leeft, denk ik, iets bij vele Bolivianen, dat hij vervangbaar is. Het is niet de grote leider die blindelings wordt gevolgd, zoals we wel eens zien binnen het socialisme, maar hij zal moeten voldoen aan de eisen van de massa’s. De Bolivianen hebben geen schrik om tegen hem in te gaan en dat is positief.

Allemaal erg interessant dus, daar kunnen we iets van leren.

Kort programma:

16u-16.45u. Lezing Frederik (opkomst MAS)
16.45u.-17.30u. Lezing Joep (verening van het coca blad)
17.45u.-18.30u. Lezing ICS-Gent (relaties tussen Cuba en Bolivia)
18.30u.-19.30u. Lezing René (ambassadeur van Bolivia)
19.45u.-21.35u. Film ¿Quién mató a la llamita blanca?
22u.-22.20u. Boliviaanse dans met Kantuta
22.20u.-02.30u. DJ Souk Souk Soundsystem (dansmuziek uit de 4 windrichtingen)
02u30- 05.00u.: Rasteddy (Roots Reggae)

Doorlopend: infostands, bar, Boliviaanse maaltijd, Fiesta Solar Cocktailbar

Gratis inkom

Te Minus One, Opgeëistelaan 455, Gent

Meer info: http://solidariteitbolivia.blogspot.com/

take down
the paywall
steun ons nu!