De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Solidariteitsactie met ontslagen vakbondsafgevaardigde aan het Arbeidshof in Gent

Solidariteitsactie met ontslagen vakbondsafgevaardigde aan het Arbeidshof in Gent

donderdag 9 januari 2020 18:05
Spread the love

Maandag 6 januari was het verzamelen geblazen voor een 50 tal  ACOD en ABVV militanten aan het Gentse Arbeidshof in solidariteit met Martin Christiaens, ontslagen ACOD militant bij het vuilophaalbedrijf Verko. Aanleiding was de behandeling in beroep door het bedrijf ingesteld tegen zijn veroordeling door de Arbeidsrechtbank in Dendermonde, wegens discriminatie van Martin op basis van zijn syndicaal engagement.

Voorgeschiedenis

In februari 2019 waren wij aanwezig bij de zitting van de Arbeidsrechtbank en de voorafgaande syndicale actie. Zie https://www.lef-online.be/index.php/17650-solidariteitsactie-met-ontslagen-vakbondsafgevaardigde-in-dendermonde Ondertussen werd Martin ontslagen bij Vlerko en is hij nu tewerkgesteld in een metaalbedrijf.

Solidariteitsactie aan het Arbeidshof

Bij de actie aan het Arbeidshof vorige maandag waren er militanten van diverse ACOD sectoren, andere centrales van het ABVV, naast het interprofessionele ABVV aanwezig om hun solidariteit te betuigen. Politieke steun kwam er van enkele SAP en PVDA militanten, waaronder Maria Vindevoghel, in een vorig leven afgedankt als vakbondsafgevaardigde bij de luchthaven en nu Federaal Parlementslid voor de PVDA. Zij wist te melden dat haar partij onlangs een wetsvoorstel indiende dat een betere bescherming van de vakbondsafgevaardigden beoogt. LEF kwam ook zijn solidariteit betuigen en maakte enkele foto’s (zie https://photos.app.goo.gl/i2yjAFGxzRjmgHUV8 )

Zitting van het Arbeidshof

Het pleidooi van advocaat Jan Buelens op het Arbeidshof maakte nogmaals duidelijk dat de directie van het bedrijf en in het bijzonder een kaderlid zich, niet alleen tegenover Martin Christiaens, maar ook tegen de vakbondsleden en vakbondsactie i.h.a. zeer vijandig opstelde.

Op 6 april volgt de uitspraak van het Arbeidshof. Bij die gelegenheid zal de vakbond zeker weer actie voeren. Wij houden u op de hoogte.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!