De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Solidariteit met de werknemers van Ford en haar toeleveranciers

Solidariteit met de werknemers van Ford en haar toeleveranciers

zondag 20 januari 2013 19:15
Spread the love

Op vrijdagavond organiseerde het Solidariteitscomité voor de toeleveranciers van Ford een film vertoning aan het piket op de Mondeolaan.    Het piket was die avond druk bezocht met meer als 100 aanwezigen waaronder heel wat solidariteit van buiten af.

De film “Groenten uit Balen” vertelt het verhaal van de succesvolle staking bij een zinkfabriek in Balen.   De werknemers streden wekenlang met succes voor een loonsverhoging.    De Kempen werd in die tijd gezien als  een achtergestelde regio.   De arbeiders kregen veel minder betaald dan hun collega’s elders.   Na deze succesvolle actie brak een golf van acties uit.

De film – die gebaseerd is op een toneelstuk – was een aangename verrassing voor mij.  Niet alleen heb ik het verhaal leren kennen, het was op een humoristische manier verteld met veel sfeervolle beelden.    Voeg daar nog eens een sappig Kempisch accent aan toe en je wordt helemaal opgezogen in het verhaal.

Eén van de aandachtige kijkers was Jef Sleeckx.    Ik ken hem vooral van het CAP ( comité voor andere politiek ).   Een comité dat trachtte strijdbare krachten in België te verenigen bij gebrek aan een gewichtig en consequent politiek alternatief voor de gewone werkmens.  Jef Sleeckx was destijds als leraar actief in het steuncomité tijdens de staking in 1971.   In de film wordt zijn rol vertolkt door een jongere acteur, maar jef zelfs speelde een kleine figurantenrol.

Hoewel de zoon van de auteur van het oorspronkelijke toneelstuk in een opiniestuk in de Morgen (*) argumenteerde dat de staking in 71 niet te vergelijken valt met de acties bij de toeleveranciers, vond ik de gelijkenissen toch treffend.    Uiteraard zijn er fundamentele verschillen met destijds, maar de film wekte duidelijk heel wat emoties los bij de betrokken militanten aan het piket.

Een actie die niet herkend wordt door de vakbond, een nipte meerderheid bij de stemming, de nodige verdeeldheid onder de werknemers, de geruchten van een fraudeleuze stembus gang, …   allemaal zaken die heel herkenbaar waren voor veel militanten.   Dat kon je duidelijk afleiden uit de reactie uit de zaal (of beter gezegd, de tent).     Een goeie filmkeuze dus.

Het is mij duidelijk geworden dat vooral de situatie van de werknemers van de toeleveranciers heel penibel is.    De afsplitsing van de toeleveranciers van Ford een dikke 10 jaar geleden had uiteraard niet enkel economische/fiscale doeleinden, uiteraard is het ook een geniale zet geweest in de verdeel- en heers tactiek.   Gezien de toeleveranciers met minder zijn als de werknemers bij Ford en ook nog eens verdeeld zijn over 4 bedrijven, duwt hun in de underdogpositie in dit verhaal.

Hun strijd is wat mij betref dus gerechtvaardigd en verdient alle steun.      De geruchten doen de ronde dat de gerechtelijke uitspraak die de blokkade op straffe van dwangsommen verbiedt komende maandag uitgevoerd zou worden.    De federale politie zou opgetrommeld zijn inclusief zwaar materieel.      Er wordt dan ook opgeroepen om morgenvroeg om 4 uur op het piket aan de Mondeolaan te zijn.

Maar ook op andere dagen is uw aanwezigheid aan het pikket zeer welkom.  Net als financiële of materiële steun.    De grootste noden zijn momenteel brandhout, (warme) dranken, voedsel, …

Meer info : http://solidariford.blogspot.com/ of http://facebook.com/solidariford
 

Meer fotos op : http://www.flickr.com/photos/janslangen/sets/72157632570846094/

* http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1564402/2013/01/18/ 

take down
the paywall
steun ons nu!