De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Soleil Kreyol, eerbetoon aan de Creoolse cultuur

vrijdag 14 februari 2020 13:40
Spread the love

‘Soleil Kreyol’, het nieuwe album van David Walters, is een eerbetoon aan de Creoolse cultuur en geïnspireerd op het verhaal van grootvader Nelson die St Kitts & Nevis achter zich liet voor het veelbelovende New York.

 

Voor het Canal+ programma ‘Les Nouveaux Explorateurs’ trok David Walters de laatste jaren de wereld rond. Van Afrika tot in Zuid-Amerika ontmoette David kleurrijke personages die door en voor de muziek leefden. Aangewakkerd door deze reizen kwam de honger voor nieuwe muzikale projecten.

Vorig jaar was er nog Nola is Calling, een muzikale driehoeksverhouding tussen Frankrijk, Cotonou & New Orleans. Samen met vijf andere muzikanten bouwde David Walters een brug tussen New Orleans en hun Afrikaanse roots. ‘Sewing Machine’ werd opgenomen samen met de Creoolse gemeenschap van de Mardi Gras Indians.

Slechts een paar maanden later keerde David terug naar het pad om eigen songs te schrijven. Samen met Bruno ‘Patchworks’ Hovart nam hij zijn eerste werk sinds tien jaar op. Met de single ‘Mama’ keert David Walters terug naar zijn Creoolse roots. ‘Mama’ is een eerbetoon aan de Afro-Caribische vrouw, de charismatische en krachtige, de tedere en poëtische vrouw die dagelijks wonderen verricht. De vrouw op wie men bouwt, die de hele handel runt, haar kinderen opvoedt en soms zelfs die van anderen. Op het einde van het nummer hoor je trouwens de stem van David’s grootmoeder ‘pa jamais ‘blié ki moun ou yé’ (verloochen nooit je roots).

Grootvader Nelson ruilde destijds het rustige St Kitts and Nevits voor de drukke metropool New York. Hij vertoefde er tussen de kleurrijke kunstwerken van Jean-Michel Basquiat en Andy Warhol, de graffiti op metalen viaducten en voorbijsnellende treinen, de geluiden van de allereerste hiphop die uit de ghetto blasters schalden en een kleurrijke smeltkroes van funk, soul, reggae en Creoolse fanfares die hele wijken met zich meesleurden om de straatfeesten om te toveren in de kleuren en geuren van de Caribische eilanden. De nieuwe single ‘Krye Mwen’ laat zien hoe dit geluid van de Big Apple met zijn strakke baslijnen en vloeiende toetsenakkoorden zijn weg heeft geabsorbeerd in de muziek van David.

Ook heel wat verrassende namen te gast op het nieuwe album ‘Soleil Kreyol’. Zo horen we iconische trompetgeluiden van Ibrahim Maalouf op ‘Pa Lé’, de dynamische, jonge Celia Wa op ‘Lady’ en op de titeltrack bespeelt Vincent Segal zijn cello alsof dat instrument eigen is aan de Creoolse cultuur. Opvallende gast is uiteraard Seun Kuti. David groeide op met Fela Kuti’s ‘Water No Get Enemy’, dus de aanwezigheid van zoon Seun en zelfs enkele van Fela’s koperblazers zorgt voor een apotheose. Caribbean Afrobeat in het kwadraat.

De invloedrijkste gast op het album is echter Bruno ‘Patchworks’ Hovart. Hij is de klankentovenaar die de klassieke cello en jazztrompet, de discogeluiden uit het NYC-era van Studio 54 naadloos vermengt met funk, soul, kompa en chaloupe.

 

Soleil Kreyol van David Walters is album van de week op Global Riddims en wordt uitgegeven door Heavenly Sweetness.

Luister hier naar de nieuwe Global Riddims: http://bit.ly/GlobalRiddims67 met muziek van o.a. David Walters, DJ Vadim, Emicida ft Ibeyi, Onipa, Pablo Nouvelle ft Angelique Kidjo en nieuw werk van Dijf Sanders. Of download de mixtape op https://www.groovalizacion.org/globalriddims

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!