De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Solarcooking en vrouwendag in Zuid-Afrika

Solarcooking en vrouwendag in Zuid-Afrika

dinsdag 23 augustus 2011 21:43
Spread the love

Eind augustus en het weer hier in McGregor blijft mooi en warm. In andere delen van het land is het koud geweest met veel sneeuw en regen. Het is precies of we hier wat beschermd blijven want het dorp is omringd door bergen en heuvels en soms geraakt het natte weer net niet over deze hindernis.
 

Ik las met afschuw wat gebeurde in Pukkelpop – hoe een 10 minuten storm iets totaal kan veranderen en zelf levens nemen. Wat men ook schrijft over global warming het is toch opmerkzaam dat het weerpatroon veranderd in heel wat delen van de wereld en meer extremen worden waargenomen.

Solarcooking:

Vanochtend las ik een e-magazine “Green Times” genoemd die wekelijks in mijn e-mail inbox verschijnt. Het was eerst maandelijks maar nu dat het bewustzijn rond het ‘correcte gebruik van onze aarde en intomen van ons energie verbruik’ drastisch toeneemt wordt het wekelijks toegestuurd. Er zijn artikelen rond energie, tuinieren, bouwen, gezondheid, alternatieven, ed. die in ons Zuid-Afrikaanse gebied toepasselijk zijn. Ik las met interesse over kookmethodes die alleen zon energie gebruiken en ik herinnerde dat ik een ‘solar cooker’ in de garage had staan die vorig jaar gemaakt werd als een klas 8 project. En na het besluit genomen te hebben dat ik toch ook wel meer bewust wil omgaan met energie (ook al omdat het zo duur wordt) haalde ik het uit om te testen. De zon was natuurlijk al niet meer zo heel sterk maar na twee uur in de cooker was het water toch heerlijk warm. Definitief iets om mee te experimenteren nu dat de zomer aankomt. Het is eigenlijk een wonder dat het gebruik van zonenergie niet uitgebreid wordt gebruikt in zuidelijk Afrika want de zon is overvloedig aanwezig hier. Het grootste voordeel zou zijn dat het ‘ontbossing’ kan tegengaan want de gebruiken hout om vuur te maken en te koken. Daarenboven is het een energiebron die gratis is. Zelfs hier in McGregor zien we mensen en kinderen die bomen en struiken hakken en naar huis slepen zodat ze over een vuur kunnen koken.

Ik las ook met interesse een artikel rond Gunter Pauli en zijn Blue Economy in het Nieuwsblad vorige week. Na het verkennen van zijn websites stuurde ik de links naar de groep waarvan ik ook deel uitmaak en die werkt naar het stichten van trainingcentrum in vaardigheden hier in McGregor. Zoveel jongeren hier hebben geen werk of gaan niet naar school en hebben geen vaardigheden die hen toelaat om zelf werk te creëren of werk te vinden. Dit wekt ongenoegen op in een gemeenschap en laat misdaad en misbruik ontstaan. We zagen de gevolgen van een dergelijke situatie in Engeland in de laatste weken. De grote droom is om op dit centrum een boerderij te hebben die langs ecologische lijnen gerund zal worden.

Women’s Day:

Maar ik wou vooral over WOMEN’S DAY schrijven die plaatsvond op dinsdag 9 augustus. In Wikipedia lees ik “National Women’s Day is an annual public holiday in South Africa on August 9. This commemorates the national march of women on this day in 1956 to petition against legislation that required African persons to carry the “pass”, special identification documents which curtailed an African’s freedom of movement during the apartheid era.” Het jaar voor ik werd geboren dus protesteerden de vrouwen in dit land tegen het feit dat de miljoenen zwart Afrikanen een soort identiteitskaart moesten dragen die hen al dan niet toeliet in de woongebieden van de blanke afrikanen… het begin van het legaliseren van apartheid.
In McGregor herdachten we deze sterke vrouwen met het organiseren van een plezante dag! Voor het eerst werd deze dag door de “community police forum” georganiseerd – een diverse groep van mensen, overwegend vrouwen, die vrijwillig willen bijdragen aan een beter leven voor al de inwoners van het dorp. Het is nog in zijn kinderschoenen en het organiseren van Vrouwendag was de tweede activiteit na Jeugdag in juni. De organisatie was wat los en er werd niet altijd aan de afspraken gehouden (African time! Iets waar ik niet van hou) maar het was een plezante dag die vroeg in de ochtend begon met een wandeling waaraan een dertigtal vrouwen deelnamen. Naarmate we door de straten stapten groeide de groep aan met kinderen en een aantal jongeren. Er waren zelf een aantal mannen aanwezig waaronder de kapitein van de politie die ik niet herkende want hij was niet in uniform. Ik ben niet in topvorm en was verbaasd om verschillende oudere vrouwen uit het onderdorp te herkennen die nogal fluks stapten. Eens terug waren er een aantal speeches waaronder van onze nieuwe burgemeester – een vrouw nogal! Er was voldoende eten – soep en boterhammen – om iedereen te voeden en een aantal mannen waren bezig met de braai vuren. Want voor de middag was een braai (barbecue) gepland. Maar vooraleer te eten waren er aerobicoefeningen die de vrouwen en de dominee van kerk heel leuk vonden. Er waren wat spelen en een touwtrek waarvan vooral de kinderen genoten. Een geslaagde dag!

Deze week was er een vergadering van de community police forum om te bespreken hoe we het forum kunnen formaliseren in een NPO – Organization Not for Profit – waardoor het makkelijker wordt om fondsen aan te trekken voor de verschillende community uplifting projecten die reeds plaatsvinden in het dorp en voor de projecten die de groep zelf wil organiseren. Dit klinkt misschien een gewoon iets maar het is echt opwindend gezien het de eerste keer is dat ik ervaar dat mensen van de verschillende culturele en taal gemeenschappen in dit dorp echt willen samenwerken.

Hopelijk luidt dit een nieuwe tijd in, iets waar andere gemeenschappen een voorbeeld aan hebben.

take down
the paywall
steun ons nu!