De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Solar Zonder Grenzen: de grenzeloze mogelijkheden van zonne-energie
Duurzame energie -

Solar Zonder Grenzen: de grenzeloze mogelijkheden van zonne-energie

zondag 29 augustus 2010 21:09
Spread the love

Het beste onder een stralende zon. Dat was waarschijnlijk de formule die Bert Bernolet in gedachten had voor zijn Fiesta Solar in Gent gisteren, het allereerste muziekfestival waar de energie voor 100% van de zon kwam.
 
“Met Fiesta Solar wilden we meer naambekendheid geven aan Solar Zonder Grenzen, onze vzw die zonnepanelen plaatst op scholen en ziekenhuizen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië,” legt Bert uit. “We stonden al twee jaar met onze Bar Solar op festivals en op het Gentse Groot Kanonplein, maar ditmaal wilden we het grootser aanpakken.”
 
“Om het volledige festival met zonne-energie te voeden, hebben we op voorhand een batterijbank opgeladen. Er bestaan andere festivals waar de energie deels van de zon en deels van het net komt. Daar pasten wij voor, want wij wilden zoveel mogelijk de situatie nabootsen van een derdewerelddorp waar geen elektriciteit is en de batterij dus autonoom moet kunnen functioneren.”

Help! Mijn gsm is plat… 
“Die dure en minder milieuvriendelijke batterijen zijn natuurlijk een beetje het knelpunt in ons systeem,” geeft Bert toe, “maar we blijven zoeken naar andere manieren om de energie op te slaan. Ondanks die zwakke schakel zijn zonnepanelen nog altijd beter dan een vervuilende dieselgenerator of gevaarlijke olielampen. We hebben immers gezien dat slechts één zonnepaneel al een enorme impact heeft op de gemeenschap: nachtelijke bevallingen verlopen vlotter, er kan een koelkast worden aangesloten, mensen die overdag het land bewerken krijgen nu de mogelijkheid om ’s avonds les te volgen, wat goed is voor de alfabetisering. En iedereen heeft er wel een gsm, maar nu er stroom is kan die eindelijk worden opgeladen!”
 
“Om te voorkomen dat de plaatselijke bevolking afhankelijk wordt van westerse technologie, hebben we in Togo zelf een fabriek opgericht en enkele Togolezen opgeleid. We proberen zoveel mogelijk ter plaatse in te kopen om de lokale economie te stimuleren en we werken ook met recyclagemateriaal. Op lange termijn moeten ze daar volledig zelf voor hun energie kunnen instaan.”
 
De noorderzon 
“Natuurlijk is ook de Noord-werking belangrijk om het gebruik van groene energie te stimuleren,” zegt Bert. “België is misschien niet het ideale land voor zonne-energie maar het biedt toch wel mogelijkheden, vandaar ook deze Fiesta Solar, met een infotent, te ontdekken toepassingen en de sponsoring van zonne-energieleveranciers.”

take down
the paywall
steun ons nu!