De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Soedan : Sharia in actie …
Soedan, Sharia, 40 zweepslagen, YouTube -

Soedan : Sharia in actie …

dinsdag 14 december 2010 14:03
Spread the love

In Soedan is controverse ontstaan nadat op YouTube beelden zijn opgedoken van een vrouw die in publiek zweepslagen krijgt toegediend omdat ze een broek zou hebben gedragen. Volgens de sharia-wetten zou dat strafbaar zijn met tot 40 zweepslagen.

Soedan kwam ook vorig jaar al eens (ongunstig) in het nieuws, toen de voormalige journaliste Lubna Hussein tot een maand gevangenis werd veroordeeld omdat ze weigerde een boete van 140 euro te betalen waartoe ze door een islamitische rechtbank werd veroordeeld nadat ze in een café in Khartoum in het openbaar een broek had gedragen. Hussein was samen met een tiental vrouwen in juli gearresteerd omdat ze zich vertoonde in een broek. Aanhangers van de dominante radicaalislamitische stroming in het Afrikaanse land beschouwden dat als obsceen. Hussein werd uiteindelijk  vrijgelaten, nadat de Sudanese journalistenvereniging de boete had betaald.

Volgens de Sudan Tribune  is de timing waarop het filmpje werd gelekt schadelijk voor het imago van het land. De autoriteiten zullen nu de zaak onderzoeken, omdat de straf niet in verhouding zou zijn tot het gepleegde ‘delict’. De Soedanese regering dwingt in het noorden van het land een conservatieve versie van de islamitische shariawetten af. Onder die wet is het verbruik van alcohol verboden, worden geen feestjes getolereerd en mogen mannen en vrouwen zich niet samen tonen in het openbaar.

http://www.youtube.com/verify_age?next_url=http://www.youtube.com/watch%3Ffeature%3Dplayer_embedded%26v%3DEVXRuAaCVlY#at=35

De beelden zijn ondertiteld in het engels

Bron : Express.be 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!