De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Socioloog Linus Vanhellemont (VUB) online aangevallen door Vlaamse Beweging?

donderdag 29 augustus 2019 20:43
Spread the love

Beste vrienden,

ik ben op zaterdag van Facebook verwijderd, zonder uitleg of specifieke verklaring. Ik vraag mij af of dit het gevolg is van een cyber-aanval van mensen uit de Vlaamse Beweging. Dit is een ernstige vraag, want vorige week overkwam anderen iets gelijkaardigs na hun kritiek op de Vlaamse Beweging, zoals in het geval van Prof. Marc Van Ranst van de KULeuven.

Dit zijn de feiten:
Mijn verwijdering komt er nadat ik twee weken geleden over mezelf schreef dat “als dit Vlaanderen is, ik mezelf liever als Nederlandstalige Belg benoem” en nadat ik startte met een reeks dagelijkse (bron gedocumenteerde) posts over het ontstaan van de Vlaamse Beweging tussen 1830 en 1970. Daarbij kwamen zowel de bijzonder belangrijke taalstrijd voor het Nederlands aan bod, als de donkerste pagina’s uit haar geschiedenis: gaande van de collaboratie tijdens Wereld Oorlog I en de pedagogiek van de katholieke jeugdbewegingen tijdens het interbellum, tot de collaboratie tijdens Wereld Oorlog II.

Maar ik weet dus niet wat er gebeurd is. Facebook-België geeft immers geen informatie vrij over haar beslissingen. De enige info die ik op dit moment heb, is de reeks mogelijkheden voor mijn verwijdering. Want Facebook heeft wél een standaard antwoord. Het zou namelijk gaan om één van de volgende redenen.

Namelijk dat ik:

 1. Of haatdragend taalgebruik heb gehanteerd en een omgeving heb gecreëerd van intimidatie en uitsluiting.
 2. Dat mijn taalgebruik mensen zou kunnen aanzetten tot ernstig geweld doordat ik geweld zou verheerlijken of doordat ik lijden en vernederen van anderen zou vereren.
 3. Dat ik gewelddadige criminaliteit, diefstal en/of fraude zou hebben gepromoot.
 4. Of, tenslotte, dat ik expliciet naakt of seks zou hebben afgebeeld.

Ik vraag dan ook aan Facebook-Belgie om mijn (gecensureerde) posts van de laatste twee weken bekend te maken én te verduidelijken waar en hoe (ik of mijn vrienden) de regels hebben overschreden. Ik verwed er hen een bak Orval op dat ze dat niet kunnen 🙂 !

En dat is logisch want wie mij een beetje kent of gevolgd heeft de laatste jaren, weet dat dit volstrekt fout is. Maar ondertussen ben ik dus wel alles kwijt: al mijn foto’s, video’s en berichten sinds de jaren 2000, al mijn contacten én alles wat ik ooit aan iemand schreef op Facebook of op Messenger.

Facebook laat de laatste dagen wel weten dat ze mijn zaak bekijken én dat het misschien zelfs in orde komt. Maar ondertussen ben ik nog steeds geblokkeerd en heb ik nog steeds geen antwoorden. Ik zit met de handen in het haar. Ik weet niet goed wat ik moet doen. Dus ik wacht op actie bij Facebook-België en ondertussen wil ik jullie hulp inroepen.

 1. In de eerste plaats: door dit bericht op Facebook te delen zodat mijn vrienden weten wat er gebeurd is en waarom ik plots verdwenen ben.
 2. Door Facebook te contacteren én hen te laten weten dat het om een fout gaat en misschien zelfs censuur.
 3. En tenslotte, door Facebook te vragen om antwoorden: over waarom ons dit exact overkomt.

Een uiterst dankbare groet aan allemaal,
Linus

#LinusVanhellemont
#CyberAanval?
#VlaamseBeweging?
#Facebook

PS: Voor iedereen die me niet meer kan bereiken:

 

Dr. Linus Laurens Vanhellemont
Postdoctoraal Onderzoeker Stadssociologie
Departement Geografie
Cosmopolis, Centre for Urban Research
Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2, BE-1050 Brussel, België

Creative Commons

 1. Erik Buelinckx
  erikbuelinckx - Saturday 31st of August 2019

  Hallo, we kene elkaar niet (alhoewel ik een oude VUB-student ben, maar soit). Ik zou graag een kleine opmerking aken over wat ikzelf niet meteen een eenduidige donkere pagina uit de Vlaamse geschiedenis vind, namelijk de “collaboratie tijdens Wereld Oorlog I”. Wat extreem-rechts graag vergeet, en zelfs verduistert, is de avant-gardistische en linkse insteek van de Vlaamse activisten tijdens WO I, waarbij ze ietwat naïef misschien door sommigen, hun strijd voor Vlaamse ontvoogding, gekoppeld aan een weerstand tegen de Belgische Franstalige (en Frans sprekende Vlaamse) bourgeoisie, koppelden aan samenwerking met de Duitse bezetter. Omdat enkele figuren uit deze beweging inderdaad richting en tijdens WO II ideologisch collaboreerden met het Nazi-gedachtegoed, is er daarna een redelijk revisionistische historische visie ontwikkeld over deze WO I-collaboratie. Spijtig.
  Maar los daarvan, er is tegenwoordig inderdaad een goed geoliede extreem-rechtse (met gedoogsteun door NVA ongetwijfeld) machine bezig met elk redelijk geluid te smoren. Veel moed.
  Erik

 2. Avatar
  tara - Thursday 14th of November 2019

  Er zijn nog andere problemen in Belgie …. het dodelijke provincialisme …. Belgie is een klein landje in Europa en veel mensen vinden het niet eens op de wereldkaart … echter er is een probleem in Belgie. Groter dan U kan bedenken …

  Vanuit Belgie vertrekken jaarlijks tienduizenden mensen naar het buitenland en eens we ginds zijn laat de Belgische maatschappij hen totaal in de steek … totaal ….
  Mijn verhaal illustreert hoe onder invloed van uiterst rechts een leven kan verwoest worden …
  Even op een rijtje : eerst word je weggepest als transgender terwijl je eigenlijk een vrouw bent (job weg, huurhuis weg, relatie weg, slachtoffer van pesterijen en echte misdaden, seksuele intimidatie, mensen die schuldig verzuim plegen, politie en gerecht die niks doen, enz … ) … dus vertrekt het slachtoffer naar het buitenland en alles gaat goed tot via sociale media een aantal mensen aan de mensen in het land waar het slachtoffer probeert een leven in te richten … de plaatselijke bevolking verwittigen voor de kwaadaardige transgender … hetgeen in die lokale cultuur verkeerd begrepen wordt en het slachtoffer is plots een travestie … dus een man in vrouwenkleren …
  Die vrouw ziet er zelfs niet eens zo uit … maar in dat land is alles mogelijk … door die vrouw een man te noemen krijgt ze lokaal succes bij homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen die travesties lusten … wat die vrouw daarmee moet aanvangen weet we heus niet …
  Wanneer een man in dat land ontdekt dat ze een vrouw is, is hij zo geshockeerd dat hij een aantal dieven die haar huis zouden willen stelen … wil aanpakken … om een of andere reden verdwijnt hij en staat die vrouw er totaal alleen voor … wanneer we de ambassade contacteert vertelt de lokale bevolking dat wij een travestie is en die mensen zijn te gemakzuchtig om dit even na te trekken en trekken zich dus niks aan over haar klacht dat we verkracht is … zelfs geen menselijk woord … keihard …
  Een paar maanden later stuurt ze een mail naar de ambassade met de vraag wat ze moet doen, ze vermeldt dat ze problemen heeft met de bank die haar geld beheert … (op dat moment 25.000 euro) en met de bandieten die proberen weg te komen met de diefstal van een huis, een winkelruimte en een auto … (90.000 euro) … ) … daarnaast vermeldt zij dat ze door de diefstal van haar wagen en door de onwil van de mensen rondom haar ginds niet weggeraakt …
  Ze krijgt als enige antwoord dat we maar even 800 km verderop moet gaan en de vraag om haar adres door te geven, hetgeen ze ook doet … en dan wordt het stil …. op een paar mails later krijgt ze geen enkel antwoord, behalve in 2016-2017-2018 … Tussen 2014 en 2016 niks behalve stilte …
  De bandieten krijgen in de gaten dat een Thaise advokaat hen voor de rechtbank wil brengen omdat zelfs naar Thaise normen het veel te ver gaat en leggen klachten tegen haar neer dat ze een illegale is … en vertellen aan de politie dat ze een travestie is … opnieuw geen enkele reactie van de ambassade tot ze in een detentiecentrum belandt met enkel de kleren aan haar lijf en haar handtas … met kredietkaarten … ze probeert vruchteloos om de mensen van de ambassade achter zich te krijgen meer die hebben geen zin …vuile travesties toch …
  Ze belandt in Belgie en wordt overal hulp geweigerd tot ze bij een 70-jarige oude zak die seksverslaafd is een stuk van een bed in een achterkamer krijgt … ze spreekt met die man af “geen sex” … maar dat is hopeloos … ze vlucht weg en politie en openbare diensten sturen haar terug … want ze is totaal waardeloos en moet maar de huisslavin worden van een man die sex van haar eist terwijl we een brief naar zijn verloofde zit te vertalen … door een gelukje geraakt ze terug in Thailand en probeert haar kleren en schoenen te bemachtigen … toen ze vroeg om 2 euro steun …
  om ondergoed te kopen … … wordt vervolgd … de echte HEL begint hierna … het kan dus veel erger …

take down
the paywall
steun ons nu!