De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Socialisme 21 : een balans na vier maanden
Socialisme 21 -

Socialisme 21 : een balans na vier maanden

woensdag 2 juni 2010 16:55
Spread the love

Op donderdag 1 februari 2010 lanceerden we de politieke beweging socialisme 21, tijdens een avond rond socialisme en ecologie in Antwerpen. Nee, het was niet de bedoeling om nog maar eens een linkse partij op te richten. Socialisme 21 wil vooral een beweging zijn, die enerzijds het debat over het socialisme van de 21ste eeuw -geen stalinisme, geen sociaal-democratie- wil voeren in Vlaanderenland en anderzijds linkse militanten wil samenbrengen om van elkaar te leren en samen nuttige initiatieven te nemen. Waar staan we vandaag, een kleine vier maanden later?

Om onze vlag te planten besloten we publieke avondjes op poten te zetten in de grootste steden van Vlaanderen. Telkens ging het over socialisme, gerelateerd aan een ander thema; in Antwerpen over socialisme en ecologie en later ook over socialisme en democratie, in Gent over socialisme en feminisme, in Leuven over het syndicalisme van de 21ste eeuw… In Hasselt werden we uitgenodigd door het Demercollectief om het te hebben over het socialisme van de 21ste eeuw. Tijdens die avonden trokken we telkens tussen de 20 en de 40 deelnemers.

Op zaterdag 20 maart vond in de Gentse Vooruit de Dag van het Socialisme plaats. Een memorabele dag met maar liefst 750 aanwezigen, linkse rakkers en meiden van divers pluimage. Tijdens die dag stelde socialisme 21 haar eerste publicatie voor; het boek ‘Socialisme en democratie in de 21ste eeuw’ van de hand van Matthias Lievens. Dat boek werd goed onthaald en intussen wordt het vlotjes besteld via deze website en wat boekhandels. Het wil een bijdrage leveren aan het debat over het socialisme van 21ste eeuw, met een speciale focus op het democratische vraagstuk. Het boek was ook de basis voor een interessante discussieavond met Eric Corijn in Antwerpen op maandag 17 mei.

Inmiddels verscheen ook de kleine voorstellingsbrochure “Meer inhoud nodig?”. Die brochure biedt een kort overzicht van de standpunten en aandachtspunten van socialisme 21. Zeker een aanrader voor wie wil kennismaken met onze beweging. Je kan de brochure trouwens hier downloaden. Inmiddels zijn er trouwens ook vlaggen in de maak en werken we aan nieuw promomateriaal voor het najaar.

Daarmee is het voorjaarsprogramma van socialisme 21 min of meer afgerond. Tijdens de zomer zullen we zeker nog wat publiciteit maken tijdens een aantal grote zomerevenementen (festivals etc) maar de heropstart vindt plaats aan de kust tijdens het weekend van 11 en 12 september. Daar vindt dan het eerste weekend van socialisme 21 plaats, met tal van boeiende politieke activiteiten en uiteraard ook ontspanning. Het programma van dat weekend vind je hier. Er zijn nog plaatsen vrij! Tijdens het najaar zullen we ons voornamelijk bezighouden met de campagne rond het Belgische EU-voorzitterschap. Samen met een heleboel actievelingen uit de linkerzijde lanceerden we immers de oproep www.keerhettij.nu waarmee we een grote actie op poten willen zetten rond dat Belgische EU-voorzitterschap. Ons land wordt op 1 juli immers voorzitter van de Europese Unie en dit op een moment dat die Unie de grootste crisis uit haar bestaan doormaakt.

Na vier maanden activiteit blikken we best tevreden terug. Inmiddels zijn er leden van socialisme 21 in de vijf provincies en zijn we actief in de volgende steden en gemeenten: Antwerpen, Hasselt, Leuven,Gent, Oostende en Herzele. Uiteraard is het allemaal schuchter en broos. Maar we zullen dit netwerk wel aangrijpen om in het najaar socialisme 21 verder op de kaart te zetten en een heleboel activiteiten op te zetten rond Europa en de crisis. Zin om daaraan mee te werken. Waarom dan geen lid worden van socialisme 21? Alle info daarover vind je hier.

Bron : socialisme 21 /  Mathias Lievens

take down
the paywall
steun ons nu!