De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Regeling sociaal tarief nog dit jaar van toepassing op duurzame warmte 
Opinie -

Regeling sociaal tarief nog dit jaar van toepassing op duurzame warmte 

woensdag 31 maart 2021 12:04
Spread the love

 

Tijdens haar bezoek aan M vanmorgen naar aanleiding van de inhuldiging van zonnepanelen op het Leuvense museum heeft federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten aangekondigd dat ze nog dit jaar de compensatieregeling aan energieleveranciers voor sociaal tarief wil toepasbaar maken op de levering van duurzame warmte. Deze regeling geldt nu alleen voor elektriciteit en gas. De minister heeft hierover een constructief overleg met de federale energieregulator CREG.

Dit is bijzonder goed nieuws voor warmteprojecten van bijvoorbeeld sociale huisvestingsmaatschappijen die gebruik maken van geothermie, aquathermie, riothermie … In de Van Waeyenberghlaan in Leuven bijvoorbeeld loopt sinds 2015 een riothermieproject waarbij warmte uit het afvalwater gebruikt wordt om een blok van de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal met 93 appartementen te verwarmen.

Het project is zwaar verlieslatend ondermeer omdat de uitbaters – Vlario en Clear Energy Innovative Projects – geen compensatie krijgen voor het lage, sociale tarief dat de bewoners sinds de overschakeling op duurzame warmte zijn blijven doorbetalen. Het project ligt momenteel stil en het zal afhangen van nieuwe financiële steun van de stad Leuven of het terug heropgestart wordt.

 

Voor meer info over dit en andere hernieuwbare energieprojecten in Leuven lees mijn blog.

In mei breng ik hierover een boek uit!

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!