De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Slipperdief Indonesië schuldig, maar geen straf
Indonesië, Kindermishandeling, Diefstal, Slippers, 15 jaar jongen, Klassejustitie, SOS Kinderdorpen -

Slipperdief Indonesië schuldig, maar geen straf

woensdag 4 januari 2012 15:48
Spread the love

In Indonesië is veel ophef ontstaan over de berechting van een jongen van 15 die een paar slippers had gestolen. Hij is het symbool geworden voor de klassejustitie in het land. De jongen stond vandaag voor de rechter en kon vijf jaar cel krijgen. Hij is inderdaad schuldig bevonden, maar krijgt verder geen straf.

Honderden mensen legden op het eiland Sulawesi uit protest een berg slippers neer voor de ingang van het gerechtsgebouw. Ook bij politiebureaus in het hele land legden verontwaardigde mensen hun slippers neer. En op Twitter krijgt de actie ‘Duizend slippers voor de Nationale Politiecommandant’ veel aandacht.

De 15-jarige jongen, die wordt aangeduid als A.A.L., zag de slippers ruim een jaar geleden op straat liggen in Palu en nam ze mee. Later bleken ze van een politieagent te zijn. Een half jaar na de diefstal werd de jongen opgepakt en door drie agenten mishandeld. Hij werd nu als een volwassene berecht.

Duizend slippers
In The Jakarta Post vertelt een 60-jarige vrouw hoe ze een minibusje moest regelen om 80 paar slippers naar het kantoor van de Kinderbescherming in Jakarta te brengen. “Het is duidelijk dat gerechtigheid alleen bestaat voor die paar mensen met geld in dit land”, zegt ze in de krant. Ze heeft de afgelopen drie dagen slippers verzameld.

SOS Kinderdorpen in Jakarta wil duizend slippers inzamelen. “Er zijn duizend manieren om een jongen terecht te wijzen”, zegt de directeur. “Een gevangenisstraf kan daar niet één van zijn. Er zijn belangrijkere dingen om ons druk over te maken in dit land.”

De twee agenten die A.A.L. een dief noemden en hem vervolgens mishandelden, moeten 21 dagen de cel in en ze verdienen dit jaar geen promotie.

Bron : door Helen / NOS.NL

take down
the paywall
steun ons nu!