De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Si Loin Si Proche
Fotografie, André Langenus, Collectif tendance floue, Condroz, Satoru Toma, NickHannes -

Si Loin Si Proche

donderdag 11 augustus 2011 11:40
Spread the love

5de biennale fotografiewandeling in de Condroz.

50 Belgische en buitenlandse fotografen stellen ten toon in een diversiteit van locaties (publiek en privé, schuren, kerken, Culturele Centra, in de open lucht). Daarnaast zijn er tal van activiteiten waarbij ook inwoners worden betrokken. Het thema van deze 5de biënnale is Utopia. Voor de sportievelingen is er dit jaar voor de eerste keer een fietsroute uitgestippeld. Het speelt zich af in drie rurale dorpen: Marchin, Les Avins en Havelange.

De initiatiefnemers zijn er in geslaagd een pleiade van interessante fotografen bij mekaar te brengen. Elk met hun eigen specialiteit, thema, benadering van de fotografie als kunstvorm, als documentaire boodschap, als sociaal gegeven. De diversiteit gaat ook over de grenzen heen, van juist afgestudeerd tot gerenommeerd.

Een origineel concept is het idee de streek in beeld te laten brengen door iemand die zowel cultureel als van origine een andere kijk kan hebben. De jonge Japanner Satoru Toma (Foto 3) woont al een zestal jaar in Brussel. Hij fotografeerde de streek op zijn wandeltochten en hiervan werd een boekje gepubliceerd. De foto’s gaan gepaard met teksten van Marie-Eve Maréchal en fragmenten van gesprekken met inwoners.

Er is een selectie uit het Fonds van het Fotomuseum van Charleroi met een verrassend uitgebreid palet van gekende fotografen, overleden zowel als nog in leven.

Indrukwekkend is de reeks “Nationale Zéro” van het Franse Collectif Tendance Flou. 14 fotografen werken er rond sociale situaties, politieke en geopolitieke gebeurtenissen. (Foto 1)

Ook Nick Hannes stelt ten toon. De derde locatie momenteel in België naast de BOZAR in Brussel en het Museum Dr. Guislain in Gent. Hij verovert stilaan zijn plaats naast de gekende fotografen als Jimmy Kets, Lieve Blanckaert, Stefaan Van Fleeteren, Michiel Hendrickx. Zijn “Red Journey”, een fotoreis is gewijd aan de post-Sovjet staten. De locatie is erg intrigerend. In het portaal, de koorzaal en zolder van de Onze-Lieve-Vrouw kerk van GranMarchin hangen zijn foto’s uit de communistische landen. (Foto 2)

De expo loopt nog tot eind augustus.

Meer info op www.bienaledephotographie.be

Foto 1 Philippe Lopparelli (Collectif Tendance Floue)

Foto 2 Nick Hannes

Foto 3 Satoru Toma

take down
the paywall
steun ons nu!