De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Shell kende staatsgeheimen Nigeria
Nigeria, shell, Amerikaanse ambassadeur, WikiLeaks -

Shell kende staatsgeheimen Nigeria

donderdag 30 december 2010 23:33
Spread the love

Olieconcern Shell bezat veel geheime informatie van de Nigeriaanse overheid. Dat blijkt uit nieuwe memo’s van de Amerikaanse ambassade die via WikiLeaks en de Britse krant The Guardian bekend zijn gemaakt.

In de memo’s beschrijft de Amerikaanse ambassadeur in Nigeria over haar ontmoeting met de topvrouw van de Brits-Nederlandse onderneming in dat land, Ann Pickard. Shell was onder meer te weten gekomen dat China was uitgenodigd om een bod te doen op Nigeriaanse olieconcessies.

Pickard zou aan de ambassadeur hebben gezegd dat Shell eigen mensen op alle relevante ministeries in Nigeria heeft, waardoor de oliemaatschappij toegang heeft tot belangwekkende informatie.

Verstrengeld
De Shell-topvrouw vond de gesprekken met de ambassadeur ongemakkelijk. “Bij VS-diplomaten lekt nogal eens wat uit”, zei ze.

Volgens mensenrechtenactivisten tonen de memo’s aan dat het olieconcern en de politici met elkaar zijn verstrengeld. Het West-Afrikaanse land verdient jaarlijks miljarden aan olie, maar 70 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

“Shell en de Nigeriaanse regering zijn twee kanten van dezelfde munt”, zegt de ontwikkelingsorganisatie Social Action Nigeria. “Shell is overal. Ze hebben ogen en oren op elk ministerie. Daarom komen ze overal mee weg. Ze zijn machtiger dan de regering zelf.”

Ontkenning
Shell zelf heeft ontkend dat het heeft geïnfiltreerd in de Nigeriaanse overheid. Volgens de oliemaatschappij zijn de berichten misleidend en onjuist.

Bron : nos.nl

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!