De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Shame: Vlaamse maffia betaalt cash
Politiek -

Shame: Vlaamse maffia betaalt cash

dinsdag 25 januari 2011 11:39
Spread the love

Achter de schermen, in “de salons”, beslissen politici en zakenlui over ons lot. Het is een volkswijsheid. Het is dagelijkse kost. Lobbyen wordt chanteren, “fixen” en omkopen. Waarom zou het verwonderen dat de meer dan 225 dagen (een Europees record) durende poging om een regering te vormen in hetzelfde bedje ziek zijn ? Indien op 17/2/11 nog geen regering, haalt België het wereldrecord regeringsvorming binnen. Kan het verbazen dat “de mensen” menen dat politiek een vuile boel is ? “Stop dat politieke circus!”, hoorden we op de massabetoging van 23/1/11 te Brussel. Het is erger… “Shame”, beschamend.

De hoeren van Blijweert

De Standaard (22/1/11) opende een dag voor de grote manifestatie een stinkend potje over de invloed van criminele milieus bij de onderhandelingen. Men kan stellen dat een soort Vlaamse, extreem rechtse maffia zich “ongevraagd” mee aan tafel zette met de toponderhandelaars. Dat op 28 augustus ’10 in het sterrenrestaurant Bruneau in Ganshoren. De maffiose zakenman betaalde de rekening, zo maar, uit goede wil. Zijn naam ? Koen Blijweert. (Met “ij” ).

Ik had het genoegen een twee jaar geleden als kraker en activist van het Daklozen Aktie Komitee (DAK) “zaken” te mogen doen met de man. Of, beter, met de NV Blijweert van de zichzelf tot “vastgoed tycoon”verklaarde Koen Blijweert. De krakers / daklozen van het Badhuis nabij de Grote Markt draaiden deze “tycoon” een loer door hem te dwingen voldoende tijd én geld te lossen voor onderzoek op deze archeologisch belangrijke site, waar Antwerpen aan de Schelde ontstond. Het domein van Lange Wapper.

Voor deze beton boer de buurt zou vervuilen met peperdure appartementen en opnieuw een volkse wijk vernietigen was wetenschappelijk onderzoek een must in de historische “hoerenbuurt” aan de Burchtgracht. “Krakers worden archeologen”, titelden de kranten. En : “Uitschot” versus Armani pakken”. De krakers weigerden het Badhuis te verlaten, werden voor de rechtbank gedaagd en…wonnen. Dat de Vlaamse strijder Koen Blijweert een liefhebber van peperdure prostituees is, zouden we even later ontdekken.

Bajesklant betaald cash

Dat waren leuke en leerzame tijden. We konden even een blik werpen op de praktijken van een crimineel die een paar jaar later in een sterrenrestaurant tijdens regeringsonderhandelingen “ongevraagd” de benen mee onder de tafel zou steken. Tijdens “ultra geheime” gesprekken. Voor een figuur die een maand lang in voorhechtenis zat wegens vermoedens van omkoping van een btw ambtenaar in Zaventem, niet mis.

De Standaard spaart geen bijvoeglijke naamwoorden. Citaat : “Aan tafel zit nog een zesde man. De beruchte lobbyist-vastgoedmagnaat-verzekeringsmakelaar Koen Blijweert (55), een man over wie al jaren smeuïge verhalen de ronde doen, over hoe hij politici en magistraten omkoopt en “in zijn zak heeft”. En : “… de beruchte Koen Blijweert mag die dag rustig meepraten over de toekomst van ons land”. Of de Vlaamse maffia in de “bovenwereld”. De Standaard : “Niemand had hem uitgenodigd… Niemand vond het erg dat de ongenode gast de rekening betaalde”. Is het raar dat mijn buren politici wantrouwen ? Dat ze a-politiek werden, of anti-politiek ?

“Tennis, voetbal, paardrijden. Het interesseert me allemaal niet. Politiek is mijn passie !”onthuld Blijweert. Dat is ook mijn passie, maar waarom zat deze Oost-Vlaamse “tycoon” afkomstig uit een extreem rechtse familie van boeren en onderpastoors wel in “de Bruneau” tijdens geheime gesprekken over de toekomst van België, en ik niet ?

Goede vrienden…

En hier verschijnt dan nog zo’n “tycoon”, genaamd Pierre Chevalier. Ooit staatssecretaris en voorbestemd voor grootse daden bij de SP. Gepeperde, vervalste onkostennota’s, reisjes naar Parijs op kosten van de belastingbetaler en betrokkenheid bij internationaal geseinde oplichters zijn zijn keurmerk. Hij “viel” vele keren. De SP was hem beu. Vlotjes overgetapt dan maar naar de Open – VLD die dergelijke avonturiers wel kan pruimen. Chevalier kwam meermaals in het vizier van het Parket en moest dan even tactisch onderduiken. Om steeds triomferend te herrijzen. Als afgevaardigd bestuurder in bedrijven van de beruchte Congolese “mijnbouwmogul” George Forrest, bijvoorbeeld.

Humo dacht in mei 2008 dat het doek voor de advocaat Chevalier definitief viel. Hij zou kappen met de politiek. (1) Verkeerd gedacht. De ex “socialist” en nu VLD-er Chevalier is een overlever en een “fixer” achter de schermen. Ook in de huidige regeringsonderhandelingen. Hij bracht de aan politiek gepassioneerde beton boer aan tafel. Blijweert : “Op en dag belde mijn oude vriend Pierre Chevalier (Open VLD) mij op. Pierre is een goede vriend van Louis Michel. Hij vroeg me of ik via mijn goede vriend Siegfried Bracke een ontmoeting kon regelen tussen Bart De Wever en Louis Michel. Ik heb dat gedaan. C’est tout”. Zo gaat dat, “goede vrienden” met een geurtje aan onder mekaar.

“Valère” Bracke legt het uit

Siegfried Bracke, is ook niet vies om van kamp te wisselen. Hij was een decennium lid van de SP en schreef als “Valère De Scherp” columns in het partijblad Doen. “Valère” zegt dat ook hij een goede vriend is van Blijweert. En :”Ik weet ook dat hij al vaak met het gerecht in aanraking is gekomen, maar hij heeft daar altijd een uitleg voor…”. Tja, bisschop Vangheluwe heeft er ook altijd een uitleg voor. Die zit voorlopig niet mee over een regering te onderhandelen. Maffiose figuren als Koen Blijweert wel. Een Chevalier regelt dat even.

“Bart en ik zijn samen aangekomen”, herinnerd Bracke zich. Achteraf beseften ze dat ze hadden moeten zeggen :” We zijn hier weg ! Want het hoorde niet dat hij daarbij zat. Maar we zijn gebleven. Achteraf hebben we aan iedereen die het hoorde te weten, gezegd dat die formule niet voor herhaling vatbaar was”. Maar kom, het was een vrienden clubje en het door Koen betaalde diner smaakte. Men kan beter met een gevulde maag en dure wijnen het volk voor het lapje houden. De maffia betaald immers cash. Een “formule” als een andere.

Ritselaar Bracke heeft een kort lontje. Het N-VA kamerlid stapt naar de Raad voor Journalistiek wegens “reputatieschade” door Humo. Dit weekblad onthulde dat de voormalige “socialist” als “Valére” colums schreef voor het partij tijdschrift Doen. Dat ontkent het rechtse kamerlid niet. Wel dat hij er voor betaald werd. De “bron” van Humo meent dat hij “zijn centen graag cash in een een envelopje kreeg”.

Betaalbaar wonen

Een dikke twee jaar geleden heb ik op de toenmalige Indymedia.be bezig gehouden met Koen Blijweert. De Standaard herinnerde dit weekend aan enkele zaken. Blijweert is “gepassioneerd” door politiek. In feite meent hij dat “politiek” op dezelfde duistere wijze moet bedreven worden zoals een CEO dat met zijn bedrijf doet. De vrije markt. Zoals de Antwerpse burgemeester Janssens (SP.a) de Stad als een bedrijf runt. En “kneusjes” lopen dan in de weg van de geobsedeerden die met een “propere” stad bedoelen dat die “opgekuist” moet worden van alles en allen die “afwijken”. Levendige maar wat oudere wijken worden platgelegd om “tycoons” als Blijweert rijk te maken. Er wordt daarbij wat “afgetafeld”. En niet in friet koten. Wedden dat de Antwerpse burgemeester ook een “vriend” is van de lobbyist?

Met die arrogante mentaliteit kwamen de “Armanipakken” van NV Blijweert met ons, krakers van het Badhuis, onderhandelen om ons uit dat pand te krijgen. We hadden onze wettelijke rechten en kenden die. Ze wilden snel, snel beton gaan storten. Niets anders kennende trachtten ze ons om te kopen. Eerst met het voorstel van een gulle gift op de rekening van het DAK. Njet, was de reactie. Dan kwam een uitnodiging om uitvoerig te gaan tafelen in een beter restaurant. Weer njet. Dan sleurden ze ons voor de rechter. Die zij ook njet tegen de NV Blijweert. Dat hadden ze nog niet dikwijls meegemaakt.

Ondertussen zat het Schepencollege water en bloed te zweten. De Stad had het al lang op een akkoordje met Blijweert gegooid en nu doorkruisten enkele “marginalen” met steun van de media en archeologische organisaties hun plannetje. Er kwam dus wel degelijk een langdurig archeologisch onderzoek, voor een deel betaald door NV Blijweert. Zijn “de vrienden” het gewoon in het geheim zaakjes te doen, met simpele krakers pakt dat geen verf. Die begrijpen dat ze betaalbaar wonen op hun buik kunnen schrijven zolang die “tycoons” door de stad razen. (2)

Luxe bordeel Yab Yum

De Burchtgracht, waar dat tot voor twintig jaar nog druk gebruikte Badhuis stond, was berucht / geliefd als historische hoeren buurt aan het Vleeshuis. Reeds in de middeleeuwen wordt ze vernoemd. De diep gelovige Koen Blijweert is ook maar een mens. Hij bezit poen en ontdekte de pleziertjes van de chique tent Yab Yum in Amsterdam. Yab Yum is Sanscriet voor “vader en moeder”. Dit luxe bordeel was in handen geraakt van de Hells Angels. En wat deed onze Vlaamse ondernemer ?

Blijweert is specialist in het “arrangeren”. Het Parket zat hem regelmatig op de hielen wegens mogelijke fraude, corruptie en omkoping. Dan is het steeds leuk ook bij justitie vrienden te hebben. Ene Dirk Mertens was bij het Brusselse Parket jarenlang hoofd van de financiële sectie en behandelde zware dossiers, zoals Beaulieu. Hij was een gerespecteerd man. Tot…

Tot bleek dat hij regelmatig uitstapjes maakte naar de peperdure Yab Yum. Overduidelijk een crimineel hol dat tenslotte manu militari ontruimd werd. Toen bleek dat zijn pleziertjes in Amsterdam betaald werden met de bankkaart van een “zakenman”, ene… Koen Blijweert. Die onze misdaad expert door zijn chauffeur liet brengen en halen. Vrienden, nietwaar… Mertens zorgde er voor dat de boekhouding van een van de vennootschappen van Blijweert – Vici – door hem in beslag genomen werd. Aldus zat het veilig buiten bereik van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) die Vici fiscaal wilde uitpluizen. (4)

Milieu boxen schandaal

Dirk Mertens werd na het bekend raken van deze misstap weggewerkt uit Brussel en overgeheveld als… terrorisme expert bij de Verenigde Naties in Wenen. Voor Mertens een degradatie. Voor Bin Laden een geruststelling. Mertens in De Standaard : “Ik had niet naar de Yab Yum moeten rijden met zijn chauffeur. Dat was onverstandig. Achteraf zie ik ook wel in dat Blijweert me heeft misbruikt of dat heeft geprobeerd op een zwak moment in mijn leven. Toen ik alleen was…” Ga met zo’n gasten naar de oorlog. Laat zo’n figuur die eenzame magistraten misbruikt, “ongenood” aanschuiven bij “geheime” regeringsonderhandelingen waarbij minstens twee dubieuze, in de criminaliteit verankerde figuren betrokken zijn : Koen Blijweert en Pierre Chevalier. Wie riep op de massa betoging : “Bananen republiek !”.

Het nog steeds niet vergeten milieu boxen schandaal in de jaren ’90 is één van de pronkstukken van Blijweert. Met veel vertakkingen in de politieke wereld en nog steeds onopgeloste contacten, financiële stromen, omkoping. Gazet van Antwerpen wijdde er een uitgebreid dossier aan. De moeite waard om lezen, om enig begrip te krijgen over wat zich in die inderdaad bestaande “salons” afspeelt. De clan Blijweert is niet van het eerste misbruik dood gevallen. Uit dat GvA – dossier : “Renaat Blijweert overleed in 1996. Zoon Koen vloog in oktober 2001 in de cel op verdenking van een grootschalige BTW – carrousel met GSM’s”. (4)

Een Italiaans etentje

Louis Michel (MR) kwam die 28 augustus ’10 als laatste in het restaurant in Ganshoren aan. Hij “zag een man die hij niet kende, maar die wel een grote mond opzette”. Dat was Blijweert van de Yab Yum. Dat was de man zonder enig politiek mandaat, vertegenwoordiger van een oer conservatieve tot extreem rechtse klerikale familie, waar in verschillende veroordeelde collaborateurs..

Koen Blijweert is niet alleen een specialist in luxe bordelen en BTW – carrousels. Hij is ook een pronkstuk in die deftige Oost – Vlaamse familie waarrond een extreem rechtse stank waait. Overtuig je hiervan op Seniorennet met de Blog “Zij kwamen van het land van Waas” en hou je neus dicht. (5)

Bovenaan staat een verslagje dat typisch is voor die familie. Over een bijeenkomst van een bijzonder gezelschap in het Wilrijkse Italiaanse restaurant Danieli il Divino op 17 juni ’06. Niet het frietkot van Bart Dewever, alhoewel hij samen met zijn partijgenoot Marc Demesmaeker (N-VA) wel present was.

Andere goede vrienden : Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Marie-Rose Morel (toen allen VB). Jean – Marie Dedecker (nog VLD). Hugo Coveliers (VLOTT). Boudewijn Bouckaert, de van links overgewaaide rechtse “denker” en Vlaams parlementslid voor LDD. Verder Herman Suykerbuyk ( ex-parlementslid CD&V), die ooit een wetsvoorstel indiende om de “slachtoffers van de repressie”, de collaborateurs dus, financieel te vergoeden voor hun “leed”. Paul Blyweert (met een “y” ) bracht het zootje bij mekaar, van deze bijeenkomst gebruikte de RTBF beelden in haar bekende hilarische nep “extra” nieuwsuitzending, waarin bekend gemaakt werd dat Vlaanderen zich eenzijdig zelfstandig verklaard had.

Koebeesten & beton

Paul Blyweert houdt de genealogische site “Ze kwamen uit het Land van Waas” recht. Zo weten we dat bij de voorouders een “Pee de Veestouker” zat, dagloners en veel schoon klerikaal volk, pastoors en nonnekes. Men bezit een familiewapen en de Blyweerts (met “y”,“ij” of “ey”) zijn reeds aan het einde van de 16° eeuw terug te vinden in Oost – Vlaanderen. Ik vermoed dat er nog al wat smokkelaars en illegale alcohol stokers tussen zaten. Van koebeesten tot beton boeren. 

Vanuit dit seperatistisch, extreem rechts en vandaag met criminaliteit verbonden milieu kan een Koen Blijweert probleemloos aanschuiven bij “geheime” regeringsonderhandelingen. Is het onbegrijpelijk dat de Franstaligen én de Vlamingen zo hun gedacht hebben over de N-VA en andere Vlaamse extremisten die aansturen op een splitsing van België ? Bruno Valkeniers, was zaterdag de strafste. De voorzitter van de racistische partij Vlaams Belang riep op de nieuwjaarsreceptie op, om een voorbeeld te nemen aan Zuid – Soedan, dat zich afscheidde van het Noorden. Zouden we niet bijeen leggen om al die vijanden van diversiteit en solidariteit tussen Vlaams- en Franstaligen een enkele reis naar Soedan te betalen?

De 30.000 die in Brussel snel een federale regering eisten, gedroegen zich niet “a-politiek” waartoe de jonge organisatoren opriepen. Ze keerden zich tegen de splitsing van het land en voor de één heid van België. Ze keerden zich aldus ook tegen figuren als Koen Blijweert en Pierre Chevalier die hun obscure zaakjes in de regering onderhandelingen binnensmokkelen. Meer dan 30.000 betogers, “de straat”, bewezen zondag dat “de mensen” dergelijke praktijken over hun hoofden heen, beu zijn. “Niet in onze naam…”.

Info

(In de hier onder aan te klikken artikels vindt je meer info over Koen Blijweert en zijn intriges. Het “Milieubox” dossier van Gazet van Antwerpen is ontluisterend voor een bepaald politiek milieu. In “HUMO” geeft Pierre Chevalier zich bloot. Op “Seniorennet” ontdek je de familie Blog van de Blijweerts, waarvan wierrook, zwartrokken, poen, nostalgie, provincialisme , hunker naar de goede oude tijd van de collaboratie en een verdeeld land afdruipen).

(1)“Humo” http://www.humo.be/tws/deze-week/14042/een-schandaal-te-veel-pierre-chevalier-kapt-met-de-politiek.html
(2)“Godsgeschenk’ http://www.indymedia.be/index.html%3Fq=node%252F28944.html
(3)“Terrorisme expert” http://www.indymedia.be/index.html%3Fq=node%252F34951.html
(4)“Milieubox”(Ga hier naar ‘Terrorisme expert’ (3) en klik op dat artikel daar onderaan ‘Milieubox’ aan (9) voor dossiers Gazet van Antwerpen).
(5)“Seniorennet” http://blog.seniorennet.be/blyweert/archief.php?ID=69

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!