De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Seymour Hersh: “Buurlanden bereid Zelensky te betalen om conflict te stoppen”

Seymour Hersh: “Buurlanden bereid Zelensky te betalen om conflict te stoppen”

woensdag 17 mei 2023 14:59
Spread the love

EU-landen hebben er bij de oekraïense leider op aangedrongen de gevechten te beëindigen, zo zei een amerikaanse functionaris tegen de journalist.

17 mei 2023
Bron: [gecensureeRT].com

Polen leidt een groep Europese landen die er in het geheim bij Vladimir Zelensky op aandringen een manier te vinden om het conflict met Rusland te beëindigen, meldde topjournalist Seymour Hersh, daarbij verwijzend naar een “goed geïnformeerde” amerikaanse functionaris.

Volgens amerikaanse inlichtingen zijn Hongarije, Duitsland, Tsjechië, Litouwen, Letland en Estland bij de andere EU-landen die een einde willen maken aan de gevechten, schreef Hersh in een artikel dat hij woensdag op zijn Substack-pagina publiceerde.

Hongarije is hierin een grote speler, net als Polen en Duitsland, en ze werken eraan om Zelensky overstag te doen gaan“, beweerde de anonieme functionaris. Die landen hebben duidelijk gemaakt dat “Zelensky kan behouden wat hij al heeft als hij een vredesakkoord sluit, zelfs als hij bovenop nog betaald zou willen worden, als dat de enige manier is om tot een akkoord te komen.

Met “behouden wat hij heeft”, verwees de bron naar de villa van de oekraïense president in Italië en zijn belangen in een offshore bank, verduidelijkte Hersh.

Zelensky heeft het voorstel tot nu toe echter afgewezen, terwijl andere grote Europese spelers – Frankrijk en het VK – “tezeer gebonden zijn” aan de regering-Biden, die de oekraïense leider blijft steunen, zei de functionaris.

Eén van de belangrijkste redenen waarom Polen en de anderen willen dat het conflict stopt, is dat de opvang van oekraïense vluchtelingen een te zware last voor hen is geworden, schreef de journalist die ooit de Pulitzer Prize won.

Het probleem voor die landen “is hoe de VS te overtuigen om te stoppen met Zelensky te steunen“, suggereerde de bron van Hersh.

Hij beweerde dat de amerikaanse inlichtingendiensten zich er terdege van bewust zijn dat “Oekraïne bijna geen geld meer heeft en… dat de komende vier of […?…] maanden kritiek zijn. En Oost-Europeanen praten over een deal.”

Hij voegde er echter aan toe dat “het voor de inlichtingendiensten niet duidelijk is in hoeverre de president en zijn assistenten buitenlands beleid in het Witte Huis op de hoogte zijn van de realiteit.

De VS “leidt Oekraïners nog steeds op om met onze F-16’s te vliegen die door Rusland zullen worden neergeschoten zodra ze het oorlogsgebied binnenkomen. De reguliere pers is toegewijd aan Biden en de oorlog, en Biden heeft het nog steeds over de Grote Satan in Moskou terwijl de Russische economie het geweldig doet”, legde de functionaris uit.

Rusland heeft herhaaldelijk verklaard dat het bereid is om het conflict aan de onderhandelingstafel op te lossen. Het heeft echter nog geen voorstellen van Oekraïne en zijn westerse geldschieters ontvangen die het redelijk achtte.

Zelensky blijft zijn tienpuntenvredesplan promoten, waarin de Russische strijdkrachten worden opgeroepen zich terug te trekken naar de door Oekraïne bepaalde grenzen, herstelbetalingen te doen en zich te onderwerpen aan tribunalen voor oorlogsmisdaden.

Moskou heeft het plan als “onaanvaardbaar” afgewezen en zegt dat het plan de realiteit ter plaatse negeert en eigenlijk een teken is van Kiev’s onwil om de crisis langs diplomatieke weg op te lossen.

Bron: [gecensureeRT].com
Mag vrij gedeeld worden op sociale media.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!