De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Facebook Okra
We Social Movements, okra

Senioren klimmen op podium in Vlaams Parlement

‘Zijn we nie gelukkig?’ Nee, OKRA is niet gelukkig. Een inderhaaste aanpassing van het decreet voor het sociaal-cultureel werk in het Vlaams parlement is voorlopig afgewend dankzij de alarmbelprocedure die de oppositie in gang zette. Wat voor seniorenorganisatie OKRA een opluchting is. Op 5 december organiseert OKRA in het Vlaams Parlement de première van het toneelstuk ‘Zijn we nie gelukkig?’ over ouderen wereldwijd. Meteen een krachtig statement tegen de besparingen in het sociaal-cultureel werk en de kunstensector.

woensdag 4 december 2019 15:59
Spread the love

“We zijn opgelucht, maar we blijven alert”, zegt OKRA-algemeen directeur Mark De Soete. “Een snelle aanpassing van het decreet komt er niet maar de dreiging blijft. Sommige politici geloven niet in het belang van sociaal-cultureel werk. Ze geloven niet in de kracht van mensen te verenigen. Ze stimuleren niet dat mensen samen hun talenten kunnen ontplooien en opkomen voor de belangen van de senioren enerzijds en voor een warme verbindende samenleving anderzijds.”

Naast het sociaal-cultureel werk zal ook de kunstensector de snoeischaar van de besparingen voelen. Ook voor ouderen is cultuur en kunst een belangrijke hefboom voor de ontwikkeling en het welbevinden van ouderen. De senioren die de weg vinden naar OKRA zetten makkelijker de stap naar culturele evenementen. Samen in groep, met een programma dat hen aanspreekt maar ook uitdaagt, dat zouden ze alleen niet ondernemen.

Toch gelukkig

Ja, OKRA is gelukkig. Omdat OKRA en ngo WSM aan theatermaker Peter Lambert de opdracht gaven een theaterstuk te maken over de rol en de situatie van ouderen wereldwijd. Deze samenwerking leidde tot de monoloog Zijn we nie gelukkig van Peter Lambert. Het brengt de kracht en de problemen van ouderen wereldwijd op een toegankelijke manier over. Via theater worden mensen geraakt en bewogen, raken ze geëngageerd en betrokken op de wereld dichtbij en veraf. Laat net dit de opdracht zijn van een sociaal-culturele organisatie, laat net dit de de kracht van het theater zijn.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!