De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Seminarie Port-au-Prince verrijst na Pasen
Haïti, Hulp, Aartsbisschop, Noodhulp, Aardbeving, Kerk, Seminarie, Port-au-Prince, Kerk in Nood, Oostpriesterhulp -

Seminarie Port-au-Prince verrijst na Pasen

donderdag 25 maart 2010 09:39
Spread the love

 Met Pasen verrijst ook het seminarie uit haar ruïnes

Het door de aardbeving verwoeste seminarie van Port-au-Prince, zal na Pasen haar activiteiten100325 mis na aardbeving.jpg weer opnemen.  Dat deelde Mgr. Louis Kébreau, aartsbisschop van Cap-Haïtien en voorzitter van de Haïtiaanse bisschoppenconferentie, aan Kerk in Nood mee. De bisschop bezocht het hoofdkantoor van Kerk in Nood in Königstein, nabij de Duitse stad Frankfurt. De seminaristen en de academische staf zullen in een eerste fase worden ondergebracht in tenten. “Het nieuwe begin is een teken van hoop voor ons zo getraumatiseerde land”, verklaarde aartsbisschop Kébreau aan het verzamelde personeel van Kerk in Nood. Een groot aantal Haïtianen zoekt troost en hulp bij hun zielenherders. Velen zijn nog steeds in staat van shock na het verlies van hun man, vrouw, kinderen en andere familieleden, voegt de bisschop eraan toe. Ze kunnen alleen maar neerkijken op de ruïnes van hun vroegere bestaan.

30 van de 260 seminaristen omgekomen

Ook de Kerk heeft een groot deel van haar personeel verloren. Het gaat om leken, zusters, priesters en bisschoppen. Onder de doden zijn ook 30 van de in totaal 260 seminaristen. “Zij die het overleefden, hebben werkelijk alles verloren”, zei de aartsbisschop. Ook de bisschop zelf heeft de laatste weken veel mensen bijgestaan en geprobeerd het leed van de mensen te verzachten. Langzamerhand nemen mensen de routine van hun dagelijks bestaan weer op, voor zover dat kan natuurlijk. “We staan nog maar aan het prille begin”, zegt aartsbisschop Kébreau.

2 miljoen dollar hulp voor Haïti

100325 nuntius Haiti.jpgOnmiddellijk na de aardbeving op 19 januari 2010, schonk Kerk in Nood een eerste schijf van 70.000 dollar noodhulp. Later volgde een tweede schijf van 100.000 dollar om de 230 overlevende seminaristen te helpen in hun meest levensnoodzakelijke behoeften zoals kleding, voeding en geneesmiddelen. Xavier Legoretta, de verantwoordelijke van Kerk in Nood voor de Caribische regio, verklaarde: “We helpen omdat de bisdommen helmaal geen middelen hebben om hun seminaristen te ondersteunen. Veel van die jonge mensen zijn diocesane seminaristen en kunnen ook niet terugvallen op de steun van een internationale religieuze congregatie. De donaties worden verdeeld via de pauselijke nuntius (foto links), die het geld verder doorgeeft aan de verschillende bisdommen.”

Kerk in Nood is al sinds 1962 actief in Haïti. In de afgelopen drie jaar alleen al, sponsorde Kerk in Nood pastorale en sociale projecten met 2 miljoen dollar hulp.

take down
the paywall
steun ons nu!