De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

SEKOUBA BAMBINO National treasure of Guinea

SEKOUBA BAMBINO National treasure of Guinea

donderdag 9 januari 2014 11:55
Spread the love

zaterdag 11 januari; 21:30u

Sekouba “Bambino” is de podiumnaam van Sekouba Diabaté.  Overal waar deze bijzondere zanger uit Guinée-Conakry optreedt geraakt het publiek meteen in de ban van zijn meeslepende muziek.

Sekouba Bambino komt uit een muzikale familie en stamt af van een lange lijn griots of djeli (dichters, lofzangers en muzikanten die in West Afrika worden beschouwd als de bewaarders en vertellers van de mondeling overgebrachte verhalen en tradities). Zijn moeder, Mariama Samoura, was een van de beroemdste zangeressen van Guinée maar ze stierf toen Sekouba nog maar drie jaar oud was. Ze liet haar zoon wel een belangrijke muzikale erfenis na die van grote invloed zou zijn op zijn eigen muziekstijl.

Op zijn achtste zong hij al samen met lokale bands en op zijn twaalfde werd hij ontdekt door de eerste Guineese president, Sékou Touré, zelf een groot muziekliefhebber. Hij zorgde ervoor dat Bambino lid werd van de door de staat gesponsorde groep Bembeya Jazz (National). Gezien zijn jonge leeftijd kreeg Sekouba al gauw de bijnaam ‘Bambino’.

Toen Bembeya Jazz in 1991 splitte ging Bambino verder bij de beroemde Afrikaanse salsaband Africando en bouwde hij ook een succesvolle solocarrière uit.  Met zijn unieke stem – volgens velen is hij een van de allerbeste zangers uit de Afrikaanse regio – weet hij overal waar hij komt vele bewonderaars aan zich te binden.

Ook vandaag is Sekouba Bambino één van de belangrijkste ambassadeurs van de Guineese muziek.  Hij weet als geen ander eeuwenoude ritmes nieuw leven in te blazen en een brug te slaan tussen het traditionele en het moderne Afrika.

Tickets : € 7 | € 10 | € 13

De Centrale
Ham72, 9000 Gent
decentrale@gent.be
www.decentrale.be
 

Co-org. Amicale Belgo-Guinéen

Guineese Afterparty in de Kelderzaal

take down
the paywall
steun ons nu!