De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Sea Shepherd- stand aan het Sint-Pietersstation in Gent.
Gent, Actie, Paul Watson, Sea Shepherd -

Sea Shepherd-actie voor vrijlating Paul Watson

zaterdag 21 juli 2012 22:01
Spread the love

Op 20 juli organiseerde de milieuorganisatie Sea Shepherd Belgium in Brussel en Gent een actiedag om de vrijlating te vragen van Paul Watson, die sinds 21 mei onder huisarrest staat in Duitsland. Vrijwilligers van de organisatie gaven geëngageerden en nieuwsgierigen de kans om de internationale petitie te ondertekenen en informatie in te winnen over de aanhouding van Watson en de uitleveringsprocedure waarin hij verzeild raakte.

Kapitein Paul Watson, medestichter van Greenpeace en oprichter van de Sea Shepherd Conservation Society, is een milieuactivist die internationale bekendheid geniet door zijn vernieuwende en doortastende acties om de oceanen te beschermen. Sea Shepherd onderzoekt en registreert illegale activiteiten op zee. Het bewijsmateriaal wordt overgedragen aan de bevoegde autoriteiten en via de media openbaar gemaakt.

Watson is opgepakt voor een actie in Costa Rica, waar haaien afgeslacht worden voor hun vinnen. Sea Shepherd zou daar in 2002, tijdens opnames van ‘Sharkwater’, een regel over scheepsverkeer in de wind geslagen hebben en het leven bedreigd hebben van de bemanning van het Costa Ricaanse schip Varadero. Costa Rica vraagt daarom om zijn uitlevering.

De organisatie botste tien jaar geleden in Guatemalteekse wateren op een illegale haaivinnenjacht, verdedigt Sea Shepherd zich. Op bevel van de autoriteiten verplichtte Sea Shepherd de bemanning van het Costa Ricaanse schip Varadero hun jacht te staken en terug te keren naar de haven. Ze stuitten op de terugweg echter op gewapende Guatemalanen die de Sea Shepherd-crew wilden inrekenen. Om dat te vermijden zette de milieuorganisatie koers naar Costa Rica, waar uiteindelijk nog meer illegale activiteiten met haaienvinnen werden ontdekt.

De stichter van Sea Shepherd vermoedt dat de Japanse overheid een hand heeft in zijn arrestatie. Dat land doet er volgens hem alles aan om een volgende campagne van Sea Shepherd tegen Japanse walvisvaarders op Antarctica te verhinderen. 

De Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, beslist uiteindelijk of de leider van de milieuorganisatie uitgeleverd wordt aan Costa Rica, of vrijgelaten wordt. Wanneer die uitspraak valt, is nog onbekend.

Wie Paul Watson wil steunen, kan de internationale petitie ondertekenen die vraagt om zijn vrijlating (http://www.thepetitionsite.com/991/002/034/free-capatain-paul-watson/) en kan een brief schrijven naar de Duitse minister van Justitie. Sea Shepherd Belgium publiceerde een voorbeeldbrief op haar website: http://www.seashepherd.nl/be/news-120516-1.html.  

take down
the paywall
steun ons nu!