De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Schilderde Van Eyck de Kortedagsteeg op het Lam Gods?

Schilderde Van Eyck de Kortedagsteeg op het Lam Gods?

vrijdag 28 februari 2020 07:51
Spread the love

In het hoekhuis “Kleine Ameede” aan de Vogelmarkt-Koestraat in Gent zouden de broers van Eyck het wereldberoemde Lam Gods geschilderd hebben, in 1432.
Vanuit hun raam tonen ze een straatzicht op een buitenluik van het Lam Gods: de Kortedagsteeg?

 

Detail mogelijk Kortedagsteeg – pic gidsingent.be

In 1828 werd een hoekhuis afgebroken op de Koestraat en de Vogelmarkt. Het was een “steen” uit de 14e eeuw. Mocht dit vandaag gebeuren, zou men hierover schande spreken. Maar het is nog erger: volgens een Gentse overlevering zouden in dit huis de broers van Eyck het wereldberoemde Lam Gods geschilderd hebben.
Dit schrijft historicus Wim Provoost op zijn blog ‘Gids in Gent.

Op een van de buitenluiken van het veelluik, het middenstuk van het gesloten retabel, met name de scène van de Annunciatie… “We zien een straatzicht met houten en stenen huizen met links twee kleine steegjes, rechts een torentje en in de verte zien we een stadspoort.”
“De illusie wordt gewekt dat van Eyck dit uitzicht schilderde vanaf de eerste verdieping van een gebouw.”

De straat vertoont opmerkelijke gelijkenissen met de Kortedagsteeg. Zowel bij het bekijken van ‘Het Panoramisch gezicht op Gent uit 1534’ als het huidige stratenpatroon.
Gids in Gent: “Links zien we twee kleine steegjes: zouden dit de huidige Saghermansstraat en Sint-Jansvest kunnen zijn? Op de achtergrond staat een toren, die misschien wel vereenzelvigd kan worden met de Walpoort die in 1765 verdween. Helemaal rechts zien we een torentje, dit kan misschien wel de Wolweverskapel zijn, waarvan de toren inderdaad aan de westkant van het gebouw staat. ”

“Maar…” relativeert Wim Provoost, “mogen we wel zo optimistisch zijn? Van Eycks landschappen zijn meestal nieuw samengestelde panorama’s.”

persblog.be – Verhalen uit en over Gent

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!