De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Schijnkandidaten verspilden meer dan 1.600.000 stemmen op 13 juni
Democratie -

Schijnkandidaten verspilden meer dan 1.600.000 stemmen op 13 juni

woensdag 7 juli 2010 20:31
Spread the love

Bij de federale stembusgang voor Kamer en Senaat raakten 11 kandidaten verkozen op Vlaamse lijsten die onmiddellijk aan hun mandaat verzaakten. Onder deze schijnkandidaten telde De Wakkere Burger vzw bovendien 5 lijsttrekkers. Naast de 11 effectieve kandidaten gaven nog eens 2 opvolgers van deze schijnkandidaten onmiddellijk de fakkel door. Dat betekent dat bijna 1 op 10 van de verkozenen op 13 juni 2010 schijnkandidaten waren. De Wakkere Burger becijferde dat deze schijnkandidaten samen goed waren voor 1.604.615 “verloren” voorkeurstemmen.

Deze zetelcarrousel van schijnkandidaten en opvolgers zorgt voor een vorm van democratisch deficit. In Kamer en Senaat zullen uiteindelijk opvolgers zetelen die duidelijk minder stemmen haalden dan de aanvankelijk verkozen kandidaten. 

  • De 6 schijnkandidaten in de Kamer van Volksvertegenwoordigers waren samen goed voor 171.699 voorkeurstemmen. Hun opvolgers kregen er samen slechts 59.048 achter hun naam. Dat is slechts iets meer dan een derde van de effectieve kandidaten.
  • De 5 schijnkandidaten in de Senaat waren samen goed voor 1.432.916 voorkeurstemmen. Hun opvolgers kregen er samen slechts 129.789 achter hun naam. Dat is minder dan een tiende  van de effectieve kandidaten. (Zelfs wanneer we de scores van Bart De Wever (N-VA) en Helga Stevens (N-VA) niet meetellen – die lieten zich onmiddellijk vervangen, maar keren terug als gemeenschapssenator), tellen de schijnkandidaten voor de Senaat ongeveer 500.000 stemmen meer dan hun opvolgers.  

Een volledige analyse met meer details en cijfergegevens vind je op www.zetelcarrousel.be 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!