De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Sars-COV-2 (#Corona) – het grote geheel

Sars-COV-2 (#Corona) – het grote geheel

dinsdag 4 augustus 2020 10:59
Spread the love

Vandaag 1 augustus zitten ze aan het begin, het prille begin van een wereldwijde epidemie.

Er zijn zieken, er zijn doden, er zijn besmettingen. Ons leven ligt stil.

Veel mensen vragen zich af waarom ons leven stil ligt, begrijpen dit niet en de verwarring is groot.

Wat is nu het probleem met Sars-Cov-2 ?

 • Sars-Cov-2 is nieuw
  • Nooit eerder hebben we in onze geschiedenis een virus gehad dat doet wat Sars-Cov-2 doet.
   Ons immuunsysteem kan hier niet mee omgaan. Veel van de ziekteverschijnselen komen dus ook voort uit het feit dat ons immuunsysteem Corona niet kent, dat dit virus voor ons lichaam onbekend is … je zou bijna zeggen een buitenaardse levensvorm.
   Corona is niet buitenaards, het is niet door mensen gemaakt en de duivel heeft er niks mee te maken.
 • waar komen virussen vandaan ?
  • Toen het eerste leven op aarde ontstond, kreeg dit vorm in cellen zonder kern … deze cellen vermenigvuldigden zich via instructies in RNA … en dat RNA hield ook bij hoe de cel functioneerde …We spreken hier van +/- 4 miljard jaar geleden. Later evolueerden die cellen in cellen met een kern (nucleus) … de cellen werden complexer en kregen DNA (opslag van genetische instructies) en RNA (dat dezelfde functies behield, maar bij DNA ging kijken wat het moest doen).DNA kennen we van de dubbele helix, RNA heeft slechts 1 helix …In de wetenschap is het heel wat complexer, maar het
   RNA en DNA

   RNA en DNA

   volstaat te weten dat Sars-Cov-2 of het Coronavirus enkel RNA heeft …

   Aangezien virussen al langer bestaan dan de cellen waaruit wij bestaan kunnen virussen soms voor problemen zorgen … wij ervaren dat als gezondheidsproblemen, omdat het virus als basis-instructie heeft “vermenigvuldig” U en omdat het bestanddelen van onze cellen gebruikt worden als materiaal om dit te doen.

   Voor Sars-Cov-2 of Corona bestaat de mens niet, de vleermuis ook niet … het is een virus dat “niet bewust” is, maar graag een bepaald soort cellen heeft, waarbij hij het membraam (de ommuring van de cel) kan doordringen om dan wat in die cel zit te gebruiken om zichzelf te vermenigvuldigen. Corona is dus een onderdeel van de natuur en het gevolg van eeuwenlange evolutie … Net zoals de wereld van de mens evolueert, evolueren virussen, omdat zij ook willen bestaan, zich vermenigvuldigen.

 • waarom heeft de mens er zo een last van ?Alles wat in bestaan is, wil zijn of haar bestaan in stand houden … zo ook een virus of de mens. Dus je kan spreken van twee wezens met een zelfde doel en dat zorgt voor een conflict dat zich uit in een ZIEKTE of een combinatie van ziektes. Dat laatste krijgt de naam van een syndroom. Corona  zorgt voor een syndroom, een reeks aan elkaar gekoppelde ziekteverschijnselen, die echter steeds gemeen hebben dat ze dezelfde ziekteverwekker hebben. Ten tijde van de pest, waren er drie soorten pest, builenpest, longpest en septicemische pest.De pest wordt veroorzaakt door een bacterie, maar richt soortgelijke schade aan in een mensenlichaam.
  Echter de pest kan bestreden worden met antibiotica, virussen kan je op die manier niet bestrijden vermits virussen slechts brokken RNA of genetische code zijn, die een cel nodig hebben om zich voort te planten, bacteriën kunnen dit zelfstandig doen.
  Waar je bij bacteriën antibiotica kan nemen, die de groei van de bacterie onmogelijk maken, heb je bij virussen, anti-virale middelen nodig, zoals Kaletra, Remdesivir, en nog andere …Corona is geen bacterie, maar een virus dus werken antibiotica niet (wel zijn er secundaire infecties mogelijk door bacteriën).Conclusie 1

  Sars-Cov-2 is een virus – een klein stukje genetische code dat ons ziek maakt.Maar Corona heeft nog een aantal andere eigenschappen. Waar bacteriën slechts langzaam veranderen, veranderen virussen relatief snel, men noemt dit mutaties. Een voorbeeld hiervan is het standaard griepvirus dat zowat elk jaar in licht gewijzigde vorm de bevolking treft.

  We hebben vaccins tegen dit griepvirus op basis van de laatst gekende versie van het virus. Dit houdt in dat we wellicht goed beschermd zijn, maar niet 100%.

  Een mutatie is een wijzigingen in de erfelijke eigenschappen van het genoom (het DNA of RNA) van een cel. Een genoom is het geheel van alle genen. En een gen is hoe organismen eigenschappen doorgeven aan de volgende generatie. Een simpel voorbeeld is de haarkleur van mensen die vaak in families wordt doorgegeven.

  Zelfs een virus geeft van de ene generatie op de andere eigenschappen door. Vaak worden deze eigenschappen “aangemaakt” om het virus beter te doen overleven …

  Bij Corona hebben we weet van één mutatie die Corona wellicht besmettelijker maakt. Het maakt overigens niet veel uit op dit moment want de mutatie was er begin januari 2020.Wanneer men op grote schaal gaat vaccineren, dan bestaat de kans dat er een nieuwe versie van Corona komt, die voor ons immuunsysteem onbekend is. Omdat dan het virus merkt zich minder te kunnen vermenigvuldigen, dus minder in bestaan te zijn. Wanneer iets wat in bestaan is, in het gedrang komt, dan zal het veranderen, muteren, wijzigen om voort te bestaan.

  Een vaccin is een middel dat, na toediening of inenting, mens of dier langdurig beschermt tegen een infectieziekte door een specifiek schadelijk micro-organisme (in de medische wereld pathogeen genaamd). Een vaccin bevat het schadelijke pathogeen in verzwakte vorm, en wekt bij mensen (of dieren) een immuunrespons op zonder hen ziek te maken.De ontwikkeling van nieuwe vaccins is nodig en hun ontwikkeling verloopt veel trager dan gewenst. De oorzaak hiervoor is de complexiteit van virussen en van ons eigen immuunsysteem. Dat bewees de ontwikkeling van het vaccin tegen hiv. (Er is er niet echt een, alhoewel sommigen beweren een vaccin te hebben).

  Op dit moment is nog niet bewezen dat de vaccins die klaarstaan ook zullen “helpen” tegen Corona, ook is er sprake van hoelang een vaccinatie werkzaam zal zijn. Volgens sommige medische bronnen zou immuniteit slechts gelden voor 2 à 3 maanden. Dus zekerheid is er gewoon niet.

  Conclusie 2

  Om ons te beschermen tegen Corona hebben we een vaccin nodig. Op dit moment zijn er geen vaccins die uitgebreid getest zijn en zeker zouden werken. De bescherming van deze vaccins zou ook beperkt zijn in de tijd.  Een virus evolueert ook in de tijd, muteert.

  Op de vraag waarom Corona zo gevaarlijk is kunnen we dit antwoorden :

  – er zijn geen geneesmiddelen tegen Sars-Cov-2 omdat het nieuw is
  – er is geen vaccin, beperkt aantal in test
  – Sars-Cov-2 muteert sneller dan de griep

 • Maar wat maakt Sars-Cov-2 (#Corona) dan nog gevaarlijker ?

Dit zijn testresultaten uit Wuhan – een van de eerste testen naar het Coronavirus.

In de 4de kolom vindt U al dan niet geinfecteerde cellen. Rood slaat op het virus.

Nu hebben we 6 rijen. Hetgeen wellicht wat bizar is… Deze rijen slaan op testen … maar het is wat er getest is dat interessant is.

Het lettertje voor ACE2 slaat op human, bat, swine, civet en mouse. Men heeft dus testen gedaan met weefsel van een mens, vleermuis, varken, civetkat en muis. Een civetkat is geen kat maar een klein, slank gebouwd roofdier die voorkomt in Zuidoost-Azië. Genetisch is een civetkat verwant aan vleeseters (Carnivora).


Op de muis na worden alle dieren geinfecteerd. Dat wil niet zeggen dat ze ziek worden, maar men heeft kunnen baststellen dat het Coronavirus ook voor dieren gevaarlijk en zelfs dodelijk is.

Conclusie

Sars-Cov-2 of Corona is niet alleen gevaarlijk voor de mens, maar ook voor sommige dieren.

Hoe stop je een pandemie ?

 • “quarantaines”
  • Een ziekte loop je op door besmetting. Besmetting vindt plaats waar je in contact komt met anderen die besmet zijn.
  • Vaak wordt de vraag gesteld of een eenmalig contact met een besmet persoon voldoende is om zelf besmet te zijn en het antwoord is “JA”.Een vluchtig eenmalig contact is voldoende.
  • Even vaak wordt de vraag gesteld of contact met besmette opppervlakten waar het virus zich op bevindt, genoeg is om zelf besmet te worden. Het antwoord is “JA”.
  • Kan het inademen van besmette lucht (d.w.z. lucht waarin iemand gehoest heeft) genoeg zijn om zelf besmet te worden ? Het antwoord is “JA”.
 • “social distancing” – “afstand houden”
  • Het is evident dat een ziekte doorgegeven wordt van mens naar mens. Om dan een epidemie tegen te gaan, is het belangrijk dat het doorgegeven van mens naar mens afgeremd of gestopt wordt. Hiervoor is er “social distancing” of “afstand houden”. Wanneer je sociaal contact hebt met andere mensen is de graad waarin je besmet kan worden afhankelijk van de afstand van die andere persoon.Wereldwijd wordt 1,8m aanvaard als norm. Je kan een ander wel besmetten vanop die afstand, maar dan moet je wel je best doen.
  • niet roepen, schreeuwen of zingen (en waarom sporten in groep een gevaar kan zijn)Bij sportinspanningen, bij roepen, zingen, gebruiken we onze longen anders. Indien onze longen besmet zijn, zullen we op die manier de ziekteverwekker verder laten doordringen. Wanneer je hard uitademt, gaat de lucht, waarin virusdeeltjes zitten verder … een langere afstand afleggen …
 • “voeding”
  • aangepast eten in functie van een versterken van het microbioom en van het immuunsysteem is aan te raden – echter moet men soms op grote schaal willen ingrijpen – en dit ligt wat moeilijker
   • microbioom : In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. Ook wel bekend als microbiota of microflora. Belangrijke functies van het microbioom zijn de bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van vezels.
   • immuunsysteem : Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van een organisme tegen ziekte. De functie is zowel externe als interne ziekteverwekkers te bestrijden. De Latijnse term immunis betekent vrijgesteld, verwijzend naar bescherming tegen indringers van buiten.
 • “hygiene”
  • handgel
  • zeep
  • regelmatig baden of douchen
 • “armoede”
  • een van de grootste problemen bij een epidemie is het niet inschatten van de invloed van de hebzucht en gierigheid. Wanneer je mensen laat sterven omdat het anders (veel) geld zou kosten, dan ben je niet alleen immoreel maar ook DOM. OERDOM. Een epidemie stoppen betekent dat je IEDEREEN moet beschermen, anders stopt die epidemie NOOIT.
  • NIET DE RIJKSTE OVERLEEFT, WEL DE STERKSTE

In de volgende post staat wat we allemaal zelf kunnen doen. Hieronder een extract uit een tekst van een Italiaanse schrijver over de Pest in Florence in 1527.

 

Ons zielige Florence ziet er nu uit als niets anders dan een stad die door ongelovigen is bestormd en vervolgens is verlaten. Een deel van de inwoners, … heeft zich teruggetrokken in verre landhuizen, een deel is dood en weer een ander sterft. Het heden is dus kwelling, de toekomstige dreiging, dus we strijden met de dood en leven alleen in angst en beven. De schone, fijne straten die vroeger rijk waren van rijke en nobele burgers, stinken nu en zijn vies; menigten bedelaars slepen zich erdoorheen met angstig gekreun en alleen met moeite en angst kan men ze passeren. Winkels en herbergen zijn gesloten, bij de fabrieken is het werk gestaakt, de rechtbanken zijn leeg, de wetten worden vertrapt. Nu hoort men van diefstal, nu van moord. De pleinen, de marktplaatsen waar de burgers vaak samenkwamen, zijn nu omgebouwd tot graven en het toevluchtsoord van de boze geesten. … Als relaties elkaar toevallig ontmoeten, een broer, een zus, een man, een vrouw, vermijden ze elkaar zorgvuldig. Welke verdere woorden zijn nodig? Vaders en moeders vermijden hun eigen kinderen en verlaten hen. … Een paar provisiewinkels zijn nog open, waar brood wordt gedistribueerd, maar waar de pest ook wordt uitgesmeerd. In plaats van een gesprek … men hoort nu alleen zielige, treurige tijdingen – zo iemand is dood, zo iemand is ziek, zo iemand is gevlucht, zo iemand is geïnterneerd in zijn huis, zo iemand ligt in het ziekenhuis, zo iemand  heeft verpleegsters, de ander heeft geen hulp, zoals nieuws dat alleen door verbeeldingskracht zou volstaan ​​om Aesculapius ziek te maken.

 

– Lorenzo di Filippo Strozzi, beschrijving van de pest in Florence in het jaar 1527

1527 begon op een dinsdag. In Florence werden de Medici verdreven, en werd een Christelijke republiek opgericht. In datzelfde jaar overleed Machiavelli in Florence. Het is het jaar waarin de Duitse protestanten Rome platlegden. Het is het jaar waarin de Spanjaarden Midden-Amerika verder veroverden. Het is het jaar waarin het Lutheranisme in Noord-Europa erkent werd.

Het is het jaar waarin de pest door Europa raast en tot 60% van de bevolking treft. Het jaar waarin Jakarta gesticht wordt. Het jaar waarin de Ming-dynastie de belastingen in China hervormt.

Het jaar waarin een man tot stadsgeneesheer van Bazel wordt aangesteld.

Zijn naam was Paracelsus en hij was wellicht de eerste die nadrukkelijk HYGIENE wou. Hij maakte in zijn wetenschappelijk werk komaf met oud bijgeloof en “medische” praktijken die meer schade toebrachten dan genazen. Hij was een van de vaders van de moderne geneeskunde, maar hij had ook geen antwoord op de pest. Hij kon enkel vragen dat de mensen VOORZICHTIG werden.

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!