Sars-COV-2 (#Corona) Besmettingen vermijden

vrijdag 24 juli 2020 13:19
Spread the love

In een studie verschenen in het New England Journal of Medicine en in diverse studies die uit Wuhan en China komen wordt gewezen op het besmettingsgevaar van het Sars-Cov-2 – virus, ook wel in de volksmond “Corona” genoemd.

Interpretatie van de meetresultaten.

Wat gewone mensen aanbelangt is hoelang een Corona-deeltje kan blijven overleven in de lucht of op bepaalde stoffen, eens het hiermee in aanraking is gekomen.

In de testopstelling in een labo werden 5 scenario’s gehanteerd :

  • corona in de lucht
  • corona op koper
  • corona op karton
  • corona op staal
  • corona op plastiek

Kolom A heeft het over de hoeveelheid virus in verloop van tijd, uitgedrukt in uren.

Bij aerosol, dus in de lucht, gaat het tot 3 uur. Bij de andere stoffen, gaat het tot 96 uur. Dat is 4 dagen.

<<De titer van een bepaalde stof  is de verdunning waarbij deze nog aantoonbaar is.  De titer is de grootste verdunning van het serum waarbij de reactie nog kan worden aangetoond, en wordt vaak opgegeven in machten van 2, zoals 1:32 of 1:256, maar ook wel als machten van 10, zoals 1:10, 1:100 of 1:1000.>>

Onder alle scenario’s blijft het virus aktief, tot de titer naar 10 tot de 0de macht gaat. Of “feitelijk” 0. Dit wil zeggen dat U besmet kan worden tot de TCID, verdunning van het virus op 0 staat. 

 

Corona in de lucht (aerosol)

Tot minstens 3 uur nadat een corona-deeltje in de lucht terechtkomt is het aktief en kan het besmetten.

 

Scenario : een postbode die besmet is, maar nog geen symptomen vertoont, niest voor jouw huis. Tot minstens die uur lang kan er een virusdeeltje in de lucht blijven hangen. Elke andere voorbijganger of een persoon die de post uit de bus haalt kan besmet worden. Je hoeft slechts je voordeur te openen om besmet te worden.

Scenario : je zit in een ruimte met wei nig ventilatie, iemand die je niet kent NIEST op 20m afstand, deze persoon is besmet met het virus. Bij gebrek aan ventilatie wal het virusdeeltje aerosol worden, t.t.z. zich in de lucht verplaatsen. Je kan besmet worden.

 

Wat te doen ? 

a) gebruik mondmaskers, heb steeds een reserve mondmasker op zak

b) zorg voor voldoende ventilatie of dring daarop aan

c) ontsmet je handen regelmatig

d) zolang er geen app is, hou rekening met het ontmoeten van “vreemden”

e) intiem fysiek contact, kussen, slebberen, e.a. is ten zeerste af te raden

 

Mondmaskers

epa08385061 A handout photo made available by the US Navy shows Lt. j.g. Natasha McClinton, an operating room (OR) nurse, preparing a patient for a procedure in the intensive care unit (ICU) aboard the US hospital ship USNS Comfort (T-AH 20) in New York, New York, USA, 23 April 2020 (issued 26 April 2020), during the coronavirus disease (COVID-19) pandemic. Comfort, which cares for critical and non critical patients without regard to their COVID-19 status, is working with Javits New York Medical Station as an integrated system to relieve the New York City medical system. EPA/US NAVY/MC2 SARA ESHLEMAN HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Dostawca: PAP/EPA.

 

Corona en koper

Het virusdeeltje kan zich hechten aan koper, maar verdwijnt snel. Tot 8 uur maximaal is er besmettingsgevaar bij koper. Handen ontsmetten is voldoende.

(Zie hierna)

 

Corona en karton

Het virusdeeltje kan zich hechten aan karton, maar verdwijnt snel. Tot 8 uur maximaal is er besmettingsgevaar bij karton. Handen ontsmetten is voldoende.

(Zie hierna)

 

Corona en staal

Het virusdeeltje blijft leven tot 24 uur, daarna sterft het snel af. Het houdt wel in dat als een besmet persoon staal aanraakt en een virusdeeltje achterlaat, dit daar blijft tot het staal ontsmet wordt. Opnieuw is handen ontsmetten essentieel.

Scenario 1

Er zijn badkamers en toiletten die ingericht zijn met roestvrij staal. Iemand gaat naar het toilet en raakt verschillende onderdelen van de badkamer aan, zoals : wc-bril, kraan, wasbak, handdroger, zeep distributie. Wanneer het toilet niet na elk gebruik ontsmet wordt verhoogt de kans op besmetting aanzienlijk.

Er is geen studie beschikbaar over het overleven van dit virus op keramiek, maar bij afleiding zal dit minstens 8 uur zijn.

In het geval van dit voorbeeld, zou het toilet volledig ontsmet moeten worden na elk individueel bezoek en moet er voldoende ventilatie zijn.

Groepstoiletten gebruiken is riskant, als je niet anders kan, gebruik dan steeds hetzelfde toilet en bij gebrek aan ventilatie is een paar keer goed heen en weer zwieren met de deur of een waaier wellicht voldoende om de virusdeeltjes aan stukken te rijten.

Groepsdouches is van hetzelfde.

Scenario 2

Beenhouwers en bakkers. (zie ook plastiek)

Vaak hebben mensen in de voedselvoorziening metalen aanrechten en snijvlakken. Voeding is in principe niet besmettelijk. Enkel in bloed kunnen resten van Corona voorkomen (zie een volgende artikel over de zoonose). Het probleem echter ontstaat wanneer zij voedingswaren krijgen die verpakt zijn in plastiek, waar het virus tot 48 uur in leven kan op blijven. (zie hierna).

Bij het openen van de verpakking kan het virus op de aanrechten of snijvlakken terecht komen. Van daaruit kan het zich hechten aan de mens die de voedingswaren verwerkt en indien het koude keuken betreft kan het zich eventueel hechten aan de voedingswaren zelf. Bij warme keuken is er geen gevaar.

Wat te doen ?

Aanrechten en snijvlakken voortdurend ontsmetten. Plastiek in de vuilnisbak gooien en zo snel mogelijk vernietigen. Eventueel een aanrecht gebruiken voor het openen, en een ander voor het bewerken. Bij bloed dat uit de voedingswaren zou komen, laten uitbloeden en goed spoelen van de voedingswaar. Bij het fileren van vis, dient de vis na het fileren gewassen te worden, net zoals het aanrecht (alcoholgel) en de messen.

Stenen (marmeren) aanrechten of snijvlakken zijn een nuttige investering.

 

Corona en plastiek

Bizar genoeg blijft Corona tot 48 uur aktief op plastiek. U weet zelf wel waar plastiek gebruikt wordt en hoe het gebruikt wordt.

In China werd reeds tweemaal een besmetting vastgesteld van ingevoerde etenswaren. NIET DE VOEDING WAS BESMET, WEL DE VERPAKKING.

Handen ontsmetten is de boodschap. In winkels KOPEN MET JE OGEN … Raak zaken die U niet koopt gewoon niet aan.

Naar winkels en supermarkten toe, indien U dit kan, vermijdt de onderste en bovenste schappen. Dan kunnen mensen vermijden dat ze verpakkingen aanraken.

 

Infectiegraad

Grafiek uit studie verschenen in maart 2020 in the New England Journal of Medicine

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!