De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

BoostDays. Foto: RedFox Leuven
Opinie - RedFox Leuven

Samen studeren om samen te slagen op de BoostDays – studieruimte voor leerlingen in examenperiode

In juni kon studeren voor de examens nog in Hal 5, deze keer biedt jongerenbeweging RedFox Leuven studieplekken aan in jeugdherberg Blauwput. De jongerenbeweging van de PVDA voorzag er elk weekend stille ruimte en studiebegeleiding van zaterdag 27 november tot het einde van de examenperiode. “Jongeren hebben tijdens de coronaperiode veel minder hulp gekregen dan nodig.”

dinsdag 21 december 2021 16:26
Spread the love

Stille ruimte en begeleiding 

Elke examenperiode organiseert RedFox de ‘BoostDays’. Jongeren die extra hulp en motivatie nodig hebben, krijgen daar een plek om samen te studeren. Er zijn ook enkele begeleiders die kunnen helpen met de leerstof. Dit keer konden de jongeren terecht in jeugdherberg Blauwput aan het station van Leuven. “Veel jongeren hebben die hulp nodig. Tijdens Covid is de ongelijkheid alleen maar toegenomen. Met de BoostDays willen we dat op een positieve manier onder de aandacht brengen”, Zegt Bram Deraedemaeker (27) van RedFox Leuven, die zelf ook als leerkracht werkt en de jongeren begeleidt.

Nood is hoog

Net voor de start van de examens, schakelden we weer over op afstandsonderwijs. Veel leerlingen zijn dan al volop aan het studeren. De extra begeleiding die op de BoostDays wordt voorzien, moet het hen iets gemakkelijker maken om de leerstof te verwerken. “Veel leerlingen hebben die laatste week nog nodig om vragen te stellen en extra uitleg te krijgen bij bepaalde leerstof. Dat is allemaal veel minder vanzelfsprekend via online lessen”, klinkt het. “We merken dat de nood hoog is, daarom hebben we nu ook tijdens de week ons gebouw deels vrijgemaakt voor jongeren die meteen na hun examen ergens rustig willen studeren voor het examen van de volgende dag.”

Waar is de overheid?

De hulp wordt volledig gratis aangeboden, inclusief drankjes en versnaperingen. Maar RedFox is ook kritisch. Ze kijkt naar de rol van de overheid. “Het feit dat we dit moeten organiseren, is eigenlijk schandalig. De minister van onderwijs is bijna dagelijks te zien op televisie, maar waar blijft het aanbod voor de leerlingen die hulp nodig hebben?”, vraagt Bram zich af. Ook de aangekondigde besparingen baren hem zorgen. “Hopelijk komt er een moment dat de BoostDays niet meer nodig zullen zijn, maar tot dan doen me dat met veel overgave en inzet.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!