De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

SADIG & WAFIR S. GIBRIL ++ MEHMET POLAT DUO Oed double bill #01

SADIG & WAFIR S. GIBRIL ++ MEHMET POLAT DUO Oed double bill #01

maandag 17 september 2018 20:09
Spread the love
Decentrale | zondag 14 oktober 2018  | Turbinezaal |  20:00u

 UD FESTIVAL #Dag 2

SADIG & WAFIR S. GIBRIL ++ MEHMET POLAT DUO

 

 

 

SADIG & WAFIR S. GIBRIL

Sadig Shiakh Eldin Gibril is afkomstig uit Soedan en verblijft in België sinds 1993. In 1999 behaalde hij zijn meestergraad muziek aan het Lemmensinstituut te Leuven. Daarnaast verzorgt hij sinds 1996 de lessen oed in De Centrale. Hij brengt een muzikaal repertoire dat losjes gebaseerd is op de virtuoze klassieke Arabische en Soedanese muziek, maar gehuld in een hedendaags jasje en versierd met een fijn laagje westers vernis en licht gekruid met een snuifje Afrojazz.

Speciaal voor het UD FESTIVAL nodigt Sadig zijn jongere broer uit. Zanger en multi-instrumentalist Wafir S. Gibril speelt o.a. accordeon, percussie en oed. Hij studeerde aan het Conservatorium van Khartoum en startte zijn muzikale carriere bij diverse klassieke Soedanese muziekensembles waarvan die van Mohammad Al Amin waarschijnlijk de bekendste is. Later vertrekt hij naar Spanje waar hij een tijdlang lid is van de ook bij ons populaire groep Radio Tarifa. Andere in het oog springende samenwerkingen zijn die met Eduardo Paniagua, Hevia, Las Musgaña, Joaquín Ruiz, Djanbutu Thiossane, La Banda Negra, de Mar a Mar en Siria en Mi. Samen met zijn jongere zus Rasha schreef hij mee aan de soundtrack van de Spaanse film Finisterre.

Vandaag staan de broers Gibril samen op het podium van De Centrale voor de eerste editie van het UD FESTIVAL (ze treden ook nog op in Oostende {Klein Verhaal – 19/10} en Geraardsbergen {datum tbc).

MEHMET POLAT DUO

Mehmet Polat is oedspeler, componist, bandleider en solist die ondertussen heel wat muzikale mijlen op zijn teller heeft staan. Van Afrika tot India, van Perzïe tot de Balkan, van modern tot jazz combineert hij verschillende muziekstijlen met zijn spirituele Alevitische, zijn volkse Anatolische en zijn klassieke Ottomaanse (muzikale) achtergrond. Via improvisatie, eigen composities en een ruime blik op de verscheidenheid van muziekstijlen is Mehmet Polat constant op zoek naar nieuwe inspiratie en muzikale paden. Na jaren van onderzoek heeft hij een eigen techniek ontwikkeld om verder te kunnen kijken dan de “beperkingen” van zijn eens zo traditionele instrument. Met een nieuwe techniek voor de linkerhand speelt hij modernere en verder ontwikkelde muziekstukken. Ook heeft hij een eigen ud ontwikkeld met twee extra bassnaren om de reikwijdte en functie van zijn instrument te vergroten. Mehmet Polat speelt solo, in duo, trio, quartet of quintet. Voor het UD FESTIVAL kozen we voor de duoformatie. Samen met de Amsterdams-Turkse percussionist Alper Kekeç brengt hij een live-impressie van zijn laatste cd ‘Ageless Garden’.

Co-org. UD FESTIVAL.NL

tickets vanaf 8 euro via http://www.uitbureau.be/

De Centrale | intercultureel centrum    Kraankindersstraat 2 – 9000 Gent    www.decentrale.be

take down
the paywall
steun ons nu!