De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

RUSSKI GO HOME ! Anti-Russisch racisme floreert en de EU degenereert

RUSSKI GO HOME ! Anti-Russisch racisme floreert en de EU degenereert

dinsdag 8 maart 2022 07:47
Spread the love

Het dolgedraaide Westen gaat zich te buiten aan racisme tegen Rusland. In Duitsland worden auto’s met Russische nummerplaten beschadigd, en Russen op straat onthaald op gescheld en fysiek geweld.  Russische winkels worden gevandaliseerd, en op het internet lopen haatcampagnes. Een trend naar boycot van Rusland is helemaal ontspoord doordat hij niet de Russische staat wil treffen, maar iedere Rus.

Sportlui, muzikanten, schrijvers – allemaal moeten ze geboycot worden alleen maar omdat ze Russisch zijn of Russisch spreken of schrijven. Wat ze doen of zeggen en of ze iets met de invasie van Oekraïne te maken hebben, doet er niet toe. Alles wat Russisch is moet onderdrukt worden, en bij alle kritiek op de censuur in Rusland doet Europa precies wat het bekritiseert: Russische media censureren, de eigen bevolking bombarderen met propaganda en als onmondig behandelen, een vijandbeeld opbouwen dat geen steek houdt. De EU is aan het verrotten.

 

De Britse minister van cultuur Nadine Dorries, die zich ook minister van oorlog waant, spreekt over een “derde front” tegen Poetin en heeft ertoe opgeroepen alles wat Russisch is uit de internationale sport te bannen. Daartoe heeft ze een internationale videoconferentie gehouden, met collega’s uit o.a. Duitsland, Polen, de VS en zelfs Australië (!). Dat boycotten gebeurt intussen al in sterke mate.

 

In de culturele sector idem. Een operette van Sjostakovitch werd uit de programmatie gehaald, al is de componist in 1975 overleden en kan hij moeilijk in verband gebracht worden met de oorlog in Oekraïne. Een oproep van Oekraïners wil dat alle Russische boeken en hun vertalingen, hun auteurs, uitgevers, literaire agenten en distributeurs geboycot worden en alle vertaalsubsidies voor Russische teksten geannuleerd. Belachelijk, maar die oproep werd door het Börsenblatt des deutschen Buchhandels verspreid…

 

Een vleugje fascisme

 

De oproep is vergezeld van een slogan, “Ruhm der Ukraïne” (roem van of voor de Oekraïne). Dat is, zo merkt Germain Foreign Policy op, de eerste helft van een begroeting onder Oekraïense fascisten in WOII.

 

En Russische films? Gedaan ermee. “Russenbende, pak je biezen in Duitsland!” zegt een dreigbrief die via de sociale media verspreid wordt. Wetenschappelijke samenwerking met Rusland? Verschillende wetenschappelijke instellingen hebben al hun samenwerking met Rusland stilgelegd, bv. de Max-Planck-Gesellschaft (MPG) en de Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG). Meerdere universiteiten hebben zich aangesloten bij een officieuze boycot van Rusland, al willen ze Russische studenten niet schrappen.

 

Lukt het om af te remmen?

 

Gelukkig zijn er wel al Duitse politici die wat op de rem gaan staan. De minister van binnenlandse zaken, Nancy Faeser, stelde: “Wij verzetten ons er heel beslist tegen dat mensen op grond van hun Russische afkomst of taal vijandig bejegend of gediscrimineerd worden.” De politie is gesensibiliseerd voor het probleem en alert.

 

Het is afwachten of het in Duitsland toch altijd smeulende fascisme werkelijk onder controle zal blijven. En ook buiten het eigenlijke fascisme vind je rassenhaat. De anti-Russische politiek en propaganda van de EU en de NAVO hebben duivels wakker gemaakt die niet zo makkelijk weer te bedwingen zijn, zelfs al wordt dat nu geprobeerd… En het idee om alles wat Russisch is in de sport en de cultuur te gaan weren is, hoe absurd en onrechtvaardig ook, toch al voor een deel verwezenlijkt. De EU is gek geworden.

 

 

https://www.dw.com/de/zunehmende-anfeindungen-gegen-russen-in-deutschland/a-61030651

https://www.german-foreign-policy.com/news/detail/8861

https://www.n-tv.de/politik/politik_kommentare/Jede-Anfeindung-gegen-Russen-ist-eine-zu-viel-article23178229.html

https://politik.watson.de/leben/watson-story/930047277-das-sind-konkrete-faelle-anfeindungen-gegen-russlanddeutsche

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!