De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Russische Ambassadeur in Turkije doodgeschoten.

Russische Ambassadeur in Turkije doodgeschoten.

dinsdag 20 december 2016 01:51
Spread the loveBron: Intern

Een schutter met een net pak aan, inclusief stropdas schreeuwde leuzen over de burgeroorlog in Syrië nadat hij voor de ogen van getuigen de Russische ambassadeur in Turkije had doodgeschoten. Dit gebeurde tijdens een fototentoonstelling in de Turkse hoofdstad Ankara. De politie heeft de dader later, volgens een plaatselijk TV-zender, gedood.

Ambassadeur Andrei Karlov, 62, was al een aantal minuten bezig met een toespraak bij de door de ambassade gesponsorde tentoonstelling, toen een man ten minste acht schoten op hem afvuurde.

“Vergeet Aleppo niet, Vergeet Syrië niet!” schreeuwde de schutter in het Turks, refererend aan de Syrische stad waar onder andere Russische bombardementen hebben geholpen de opstandelingen te verdrijven die de stad tijdens de burgeroorlog bezet hielden.

Hij schreeuwde ook “Allahu akbar,” ‘God is Groot’ in het Arabisch en hij ging verder in het Arabisch. Wij zijn de afstammelingen ven hen die de Profeet Mohammed ondersteunden, voor de Jihad.”

De schutter ging nog eens naar Karlov toe, toen die al op de grond lag en schoot nog ten minste een maal van dichtbij op hem. De aanvaller heeft ook verscheidene foto’s uit de tentoonstelling kapotgeslagen. Er was sprake van paniek en mensen renden weg om dekking te zoeken. Er waren nog drie gewonden.

De aanval heeft zich afgespeeld een dag voor een bijeenkomst tussen Russische, Turkse en Iraanse ministers van Defensie in Moskou om de situatie in Syrië te bespreken. Rusland en Iran steunen de president van Syrië, Bashar Assad en Turkije heeft steun verleend aan diens tegenstanders.

Karlov werd doodgeschoten toen “een ongeïdentificeerde aanvaller chaotisch het vuur opende tijdens een openbare tentoonstelling in Ankara” Aldus een woordvoerster van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova. Ze zei ook dat Rusland in contact stond met Turkse ambtenaren over het incident.

Een woordvoerder van het State Department van de Verenigde Staten, John Kirby zei dat de VS op de hoogte was van de gebeurtenissen.”We veroordelen deze gewelddadige actie, wat ook de bron daarvan is,” zei Kirby.

Ook de Verenigde Naties veroordelen de aanval.
“Er kan geen justificatie zijn voor een aanval op een ambassadeur .. en we hopen van harte dat de daders opgepakt en berecht zullen worden.” zei woordvoerder van de VN, Stephane Dujarric.

Melih Gokcek, de burgemeester van Ankara vertelde verslaggevers buiten het tentoonstellingsgebouw dat de ‘verschrikkelijke’ aanval bedoelt was om de zich verbeterende relaties tussen Turkije en Rusland te verstoren.

De relaties tussen de twee landen werd ernstig verstoord door het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig aan de grens tussen Syrië en Turkije in november van het jaar 2015. De verontschuldigingen van Turkije eerder dit jaar hebben geholpen het verschil van mening te verzachten. De Presidenten Vladimir Putin en Recep Tayyip Erdogan, zijn verschillende malen bij elkaar gekomen en hebben regelmatig telefonisch overlegd in de laatste paar maanden.

Rusland en Turkije hebben samen de evacuatie van burgers en opstandelingen uit Alleppo betaald en zijn in onderhandeling over een nieuwe ronde van besprekingen over de vrede in de hoofdstad van Kazachstan, Astana.

De Russische ambassadeur in Turkije was een carrière diplomaat. Hij trad aan als lid van het Russische Diplomatieke Dienst in 1976, was ambassadeur in Pyongyang. Noord Korea van 2001 tot 2006 en werkte daarna als president van de Russische Consulaire Dienst op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was Ambassadeur in Turkije sinds 2013.

take down
the paywall
steun ons nu!