De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rusland wil onderhandelen met de ‘Club van de Vrede’ van Lula

Rusland wil onderhandelen met de ‘Club van de Vrede’ van Lula

vrijdag 7 april 2023 00:55
Spread the love

Een week geleden ging de adviseur voor het buitenlandsbeleid van Brazilië, Celso Amorim, naar Rusland om te praten met Poetin en zijn viceminister van buitenlandse zaken Peskov. In het één uur durende gesprek reageerde Putin positief op de ‘Club van de Vrede’ met onder andere India, Indonesië en China en veel meer die Lula wilt oprichten om met beide partijen te onderhandelen. Poetin zei tot onze grote verrasing dat er altijd ruimte is om te onderhandelen over de vrede.

Celso Amorin was de baas van buitenlandse zaken tijdens de eerste twee regeringen van Lula (2003-10). Lula gaat op elf april naar China, het is de tweede poging. Hij wil een ‘Club van de Vrede’ waar zoveel mogelijk landen aan meedoen die met Rusland en Oekraïne kunnen onderhandelen. De ontmoeting tussen Lula en Poetin is gepland op zeventien april.

Lula wil op vraag van Kanselier Scholtz geen wapens naar Oekraïne exporteren, hij vindt dat hij neutraal moet blijven en hij wil er allemaal niet veel mee te maken hebben. Toen Bolsonaro aan de macht was draaide de relaties tussen Brazilië en Rusland over kunstmest voor de landbouw. Tegenwoordig wil Lula voornamelijk vrede hebben in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Op dertig maart ging Celso Amorim naar Rusland om te praten met Poetin, Lula zal op elf april gaan praten met Xi en op de zeventiende met Poetin. Het is nog onduidelijk wanneer de ‘Club van de Vrede’ zal gelanceerd worden.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!